Audi A3 8l 1.9 TDI - Coś z Turbiną ?
Witam Na wstępie powiem że szukałem już takiego tematu ale niestety nie znalazłem , a więc przejdźmy w sedno . Posiadam Audi a3 8l 1.9 TDI 90km 1999r. W tamtym roku w wakacje zaczęło się coś dziać, po przekroczeniu 3 tyś obrotów słychać było głośny świst oraz czarny dym wydobywający się za mną . Jeździłem z tym cały czas , dojechałem nad morze i spowrotem jeździłem całe wakacje , dałem do mechanika i powiedział że rury wszystkie dobre nic nie popękane . Trwało to do listopada , ponieważ w listopadzie podczas wyprzedzania nie było żadnego świstu ani dymu , ale za to autko straciło trochę na mocy . Zimą po nagrzaniu audi szło dobrze choć nie słychać turbiny . Dzisiaj wracając z pracy auto jakby lepiej się zbierało i słychać minimalnie turbinę . Dodam że notlauf mam przy 140km/h . Czy miał już ktoś taki problem , ewentualnie mógł coś poradzić ?
Spadek mocy , zawieszajace sie turbo
Witam od kilku dni moje Audi A3 1.9TDi straciło moc, gdy wciskam pedał w podłogę dosłownie nic sie nie dzieje , brak mocy a turbina zaskakuje dopiero przy 2700 obr. na drugim biegu. Sytuacja sie powtarza za każdym razem po ponownym uruchomieniu silnika. Dodam że jakieś 4 m-ce temu , wyczyściłem EGR który okazale był po prostu brudny! Auto po czyszczeniu zachowywało się żwawiej jak przed czyszczeniem. wracajac do problemu podłączyłem samochód pod VAG-COM i wyskoczyły 3 błędy . Które po skasowaniu powracaja. o ile pierwszy zwiazany z wentylatorami bezpośrednio nie dotyczy problemu o tyle dwa następne wydaje mi się że już na pewno. Znajdzie sie ktos doswiadczony w temacie i wesprze pomocą? Zdjecie z kodami z vaga poniżej.
https://images83.fotosik.pl/820/28a90ba8c15626ac.jpg
Obroty do 2500 na każdym biegu.
Witam serdecznie, jestem właścicielem A3 8L 1.9 TDi ASZ 130km po chipie.
W samochodzie pojawił mi się problem objawiający się tym że nie mogę wkręcić silnika powyżej 2500 obrotów. Nie ważne czy jest na 1 czy an 6 - do 2,5 i dalej nie idzie. Sprawdzałem i czyściłem przepływomierz, rury z turbo. Jakieś pomysły? Na komputerze nie pokazuje błędów, wcześniej miałem notlauf przez dziurawą rurę turbo ale po wymianie problem zniknął.
Będę wdzięczny z jakiekolwiek porady dotyczące uporania się z problemem.