Równie dobrze, można dospawać kawałek puszki i też diagnosta nie zauważy.
Tylko bez katalizatora wali beną przy pałowaniu ;)
Printable View
Pomijając kwestie prawne, przeglądy etc, to zmieniając samo downpipe w AXX, lepiej zalożyć DP z katem czy można sobie odpuścić?
Reszte wydechu póki co chciałem zostawić seryjną. Auto juz po programie, ale nadal mi czegoś w nim brakuje, nawet jak na daily..
W evo X po takim samym zabiegu, tzn usunięciu katalizatora i nowym DP z programem było bardzo sensownie. TFSI też nie będzie wybrzydzać :) ?
najlepiej 3" DP + sportowy kat 100cpsi + zwężka na 2,5" pod serię.
To już musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy starcza Ci norma emisji spalin EURO 1 (brak kata) , czy EURO 2(sportowy kat) lub dużo droższy kat który spelni euro3, fabrycznej EURO 4 nie będziesz miał przy sportowym kacie.
Zrób kompletny wydech , fmic + dolot - okolice 270KM osiągniesz w zalezności od stanu turbo.
Ew swap na K04 +300KM
Koledzy mam pytanie czy w a3 2.0tfsi ccza mody silnika odbywaja sie tak samo jak w innych silnikach czy różnią sie ? szukalem troche o tym konkrecie i lipa. Jak tezn CCZA zniesie swap na k04? sorry ze sie pewnie powtarzam ale naprawde szukalem. dzieki
robi się tak samo ale jest trochę majstrowania z obudowa zimnej strony z uwagi na brak miejsca i wadzenie o ściankę grodziową tłumikiem szmerów.
Musiałbyś przerobić takie turbo żeby weszło do TSI.
seryjna K04:
http://i1051.photobucket.com/albums/...ps6a7c031f.jpg
a tak to wygląda w przerobionej:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3f017285dd5d.jpg
Budżetowo przy K04 do 360 koni wystarcza sam DP i seryjny wydech.
Ja mam przy DP i seryjnym wydechu (bez kata) 373ps. U Mirasa było na tym samym setupie ponad 380ps. Więc można spokojnie ponad 360 ps wyciagnąć na samym DP 3" + seryny wydech z s3. Niestety nie mam doświadczenia z seryjnym 200ps.
Na seryjnej puszce z 200 konnego BWA też się da:
https://www.facebook.com/Rperformanc...84489424944040
Możliwe że w A3 wydech końcowy ma zwężkę zaraz przed samą puszką tak jak w Cuprze czy FRce
Tak tak , ale przy quattro AXX/BWA nie ma opcji na więcej jak 300KM. BP jest tak duże że turbo nie jest w stanie się rozkręcić, wydech działa w tych modelach jak zwężka przy +300PS.
Czyli wychodzi na to ze w Quattro jest bardziej restrykcyjny seryjny wydech niz w ośkach
Ciśnienie w seryjnym wydechu jest na tak dużym poziomie że turbina krótko mówiąc nie dmucha w quattro.
Po montażu wydechu robi się niezły przeciąg przez motorownie aż miło patrzeć.
Jaki boost max na seryjnym wydechu udalo Ci sie wycisnąć w gornym zakresie obrotów?
1bar max , czasem potrafił załapać 1.1 i odrazu spadał , po wydechu jest kolosalna różnica.
W tym czerwonym GTI z linku ktory podalem na najmocniejszym programie jest zadane chyba 1.4 a dmucha 1.3 takze roznica jest spora względem quattro. U mnie niestety turbo nie chce dmuchnac wiecej jak 1.25 góra i tez doszukuje się problemu w moim ukladzie wydechowym. Niby mam koncowy przelot eisenmanna ale po drodze jest jeszcze resonator od rm-motors i nieszczesna plecionka bez wzmocnienia. Mozliwe tez ze to ona sie zapadła do srodka i blokuje flow..
Koledzy czy warto kupic a3 po naprawie silnika( tloki, kolo zamachowe, pompa, turbo)? Awaria byla przy 100 000km a teraz ma 150 000. Naprawione w aso w niemczech. pytam z mysla o przyszlych modach na 300 -340pk. dzieki za pomoc
dzieki na opinie.
Nie ważny jest przebieg tylko stan auta. Jak silnik jest w dobrej kondycji to w ogóle bym się nie przejmował tym, że miał jakiś remont albo, że ma ileś tam przejechane. Ma być zdrowy i tyle. Tylko sprawdź to dobrze przed zakupem ;)
dzięki za odpowiedz. W sobotę jadę oglądać auto. Wizytę w aso zamówiłem żeby pod komputer podpiąć. Zobaczymy co wyjdzie ale nie daleko mam też drugą a3 na oku. Dzięki. pozdro
Witam. Będę miał robioną mapę na dniach. Na ile obrotow ustawić launch control oraz odcięcie? Chce miec odcinke typu "łututu" :)
Nad procedura startu myślałem jakos 1800 obr bo wyzej to juz stanie w miejscu.
2.0T ok. 250KM, FWD manual
Ja zazwyczaj ustawiam sobie LC na 2500 ale z 3000 tez sie da ruszyc jak i z 3500. 1800 obr to chyba troche za malo w silniku R4. U nas przy tych 1800 jest chyba za ubogo z NM na to LC. To nie boxer czy tez najnowsze tsi ;-)
Racja. Robiłem wlasnie próby i 2500 jest optymalne.
Przy konkretnej oponie 2,5 jest mało ale na zwykłych powinno wystarczać
Wiem, że temat średni do tego pytania, jednak lepszego nie znalazłem, a tu zagląda najwięcej osób z tfsi :)
Chcę zniwelować dieslowski klekot w moim AXX. Czy ten zestaw będzie ok? http://allegro.pl/napinacz-lancuch-w...130281722.html Czy coś jeszcze jest mi potrzebne?
Czy muszę kupować również łańcuch? Za połowę tej kwoty widziałem sam napinacz Ruville.
Link do aukcji nie działa. Wszystko zależy od tego w jakim stanie są Twoje części. Może wystarczy zmienić sam napinacz. Jesli łańcuch jest już wyciągnięty to i łańcuch. A jak i wariator dostał to i wariator. Osobiście kupił bym napinacz i łańcuch (nie jest aż taki drogi więc jak otwierasz to można go od razu wymieniać nawet jak będzie dobrze wyglądał). Wariator trzeba obejrzeć bo tani już nie jest. Jaki masz przebieg?
Niecałe 140tys km. Myslisz ze wariator moze byc do wymiany juz? Zalamalbym sie, wystarczy wydatkow w to czego nie widać...
To już najwyższy czas na napinacz - zazwyczaj wytrzymują ok.120kkm z tego co widziałem w TFSI, z którymi miałem/mam kontakt. Z wariatorem nie ma reguły. Dopóki nie otworzysz to się nie dowiesz ale nie ma się co bać na zapas ;) Wszystko zalezy od tego jak długo śmigałeś z padającym napinaczem. To od niego wszystko się zaczyna zazwyczaj - luźny napinacz wyciąga łańcuch i doprowadza do uszkodzenia wariatora.
A co jezeli wymienię napinacz i lancuch zostawiajac zalozmy zuzyty wariator?
Oto poprawiony link allegro.pl/napinacz-lancuch-walkow-rozrzadu-2-0-fsi-tfsi-i5130281722.html
To będzie ok?
tak będzie ok, do tego musisz kupić:
śrubę wariatora nr 06D109281D ~15zł
śrubę do napinacza 3szt - N10196303 ~10zł za 3
uszczelkę pokrywy wariatora - 06D103121B ~30-40zł;
Wariator jeśli byłby uszkodzony to czułbyś znaczny spadek mocy i auto nie wypuściłoby 263PS więc ja obstawiam że jest sprawny. Swój łańcuch i napinacz wymieniłem koło 190tys i nie było absolutnie żadnego problemu z wariatorem, łańcuch był delikatnie wyciągnięty i napinacz niespecjalnie "zmęczony" także nic się tam nie powinno dziać a to że auto hałasuje to jest wina pompy wysokiego ciśnienia. Zbyt wyciągnięty łańcuch wariatora hałasuje w ten sposób:
https://www.youtube.com/watch?v=nanINUcx9_k
Dziękuję pięknie!
Mój zimny klepie trochę, ciepły chodzi tak, ze typ na stacji łapie za pistolet od ropy...
aczkolwiek nie wali tak jak ten na filmiku, chyba ze to wina dzwieku z telefonu.
Kolega miał axx w GTI i chodzil znacznie bardziej kulturalnie
Wizualnie nie bardzo - trzeba pomacać, sprawdzić luzy. Jak poza specyficznym hałasem czuć też spadek mocy to już wariator nie żyje. Ja mówię o sytuacji, w której kolega wymienia napinacz i łańcuch, które padają pierwsze. Mając wszystko otwarte trzeba od razu zerknąć na wariator. Jeśli już jest rozklepany to można go wymienić za jednym zamachem. Jak będzie ok to zostaje. Kwestia jak długo się jeździło z padniętym napinaczem.
Wolalbym go nie wymieniać ;-)
U mnie klepie odkąd mam auto, czyli ok 15tys km. Nie mialem kiedy sie tym zająć, teraz chce to zrobić.
U mnie żadnego spadku mocy nie ma, auto zapier*ala zdrowo ;-) z reszta tydzień temu bylo na hamowni.
Rozklepany rozrząd w 2.0TFSI to jeden krok do motorschaden.
Przerabiałem temat, u mnie po wymianie samego łańcucha i napinacza po kilku tysiącach km zerwało klin na wariatorze.
Podczas wymiany łańcucha i napinacza wydawało nam się, że wariator jest ok i złożyliśmy silnik.
Po wymianie samego łańcucha i napinacza auto chodziło idealnie, żadnych problemów.
Konsekwencją tego było przestawienie rozrządu. Po rozebraniu silnika okazało się, że wariator to kupa złomu.
Ważne by wariator miał zębatkę w dobrym stanie, nie miał luzów i był sprawny tzw "hamulec".
Luzny lancuch moze wytrzec zebatki, dlatego jak zaczyna klepac to trzeba go wymienic jak najszybciej.
Wariator mozna sprawdzic VAGiem czy trzyma zadane wartosci.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
a czy macie gdzieś założony zegarek doładowania? gdzie się wpiąć i w ogóle?
Koledzy jeśli wariator nie trzyma zadanej wartości to komputer zgłasza błąd P0011. Samo sprawdzenie czy trzyma zadaną wartość nie wystarczy do pełnej oceny jego stanu.
Sprawdzenie można podejrzeć bodajże w grupie 91 bloków pomiarowych silnika. Jest tam wartość zadana i osiągnięta przez nastawnik. Powinny się pokrywać!
Ale jak wcześniej pisałem... to nie do końca wystarczy. U mnie błędów nie było, silnik ładnie pracował a po jakimś czasie zerwało klin i się wszystko przestawiło. Wariator nie może mieć nadmiernych luzów i hamulec musi trzymać!
Prawidłowy to: N10196303
http://c1552172.r72.cf0.rackcdn.com/180718_x800.jpg
http://www.horizonautotuners.com/gal...-engine-06.jpg
Dziękuję :)
Koledzy, pilna sprawa. Nie mozemy odkręcić wariatora od wałka, za cholere ta sruba nie chce puscic. Jakis pomysl? Tam jest normalny gwint czy moze lewy?
Edit/ poszla
Panowie k04 wchodzi p&p? Myślę czy przed programem nie podmienić już na k04