szarpie powyżej?
może spadl przewod z intercoolera
Printable View
szarpie powyżej?
może spadl przewod z intercoolera
Problem rozwiązany.. Okazało się że pompa wakum miała nieszczelnosc "wakum firmy LUK" oraz padnięta była grucha od turbiny. Dzięki za waszą pomoc
Witam. Jakiś czas temu sparciały mi się przewody od podcisnienia. Powymieniałem je na nowe ale chyba ****owo coś podłączyłem bo turbo w ogóle przestało działać. Jeździłem tak przez ok. miesiąc bo nie miałem jak tego ogarnąć. Parę dni temu wróciłem do tematu, rozpiąłem wszystkie przewody i podłączyłem na nowo. Jakie było moje zdziwienie, że turbo jednak działa XD Teraz problem jest jednak inny. Wcześniej (przed awaria) turbina załączała się od ok. 2000 obrotów. Teraz załącza się od 3000 tysięcy a czasem ciągnie i się wyłącza. To chyba nazywa się notlauf ale nie jestem pewny. Jaka może być tego przyczyna i jak ogarnąć aby znowu załączała się od 2000?
Autko to Audi a3 8l 2001r 1.9 tdi 110km Turbina chyba jest ze zmienna geometria ale co do tego to ręki nie dam sobie odciąć
Ale wytłumacz mi dlaczego nagle włącza się po 1000 obrotach więcej. Tego nie rozumiem. Kopa ma takiego jak wcześniej jeśli się włączy turbina.
Kolejna sprawa, zna ktoś dobrego mechanika we Wrocławiu który by to ogarnął? Sam nie chce grzebać w turbinie bo później tego nie poskładam więc koszta będą jeszcze większe :D
Witam
Mam problem z moim 1.9 ASZtem, przy uszkodzonej gruszce wpadał w notlauf, mechanik ją wymienił i teraz już
nie ma zjawiska notlaufu natomiast turbo zwyczajnie się zacina - przy delikatnym przyspieszaniu w zakresie ok 2100-2300 totalnie
odcina turbo na ułamek sekundy przy czym następuje szarpnięcie (nie wpada w tryb awaryjny ani nic tych rzeczy).
Przy mocniejszym przyspieszaniu zjawisko nie występuje aczkolwiek czuć że samochód niepłynnie przyspiesza.
Dodam jeszcze że gruszka po wymianie była ustawiona tak samo jak stara i sztanga od zmiennej geometrii nie zacina się.
Proszę o pomoc :(
Witam, w moim 1.9 TDI AHF prędkość blokuje się na ok. 100km/h i nie idzie nic zrobić aby poszło wyżej.
Z tego co czytałem już po internecie to przyczyną problemu mogą być od elementy od turbiny, EGR lub przepływomierz (jeśli coś źle, to proszę mnie poprawić)
Chodzi mi konkretnie od czego po kolei zacząć szukać po samochodzie.
Konkretnie to zacznij od podpięcia interfejsu i diagnostyki, bez tego to błądzenie po omacku.
http://vaglogi.pl/log-011_13I7Kpl.html ktoś doradzi czemu tak późno turbo wstaje wężyki podciśnienia ok błedów nie wywala
logi statyczneCytuj:
Konkretnie to zacznij od podpięcia interfejsu i diagnostyki, bez tego to błądzenie po omacku.
Jutro jeszcze podrzuce dynamiczne.Kod:VCDS-Lite Version: Release 1.2
Friday, 26 April 2019, 16:38:45:0
Chassis Type: 8L - Audi A3/S3
Scan: 01,02,03,08,15,16,17,22,35,37,45,55,56,57,75,76
-------------------------------------------------------------------------------
Address 01: Engine Labels: 038-906-018-AGR.LBL
Controller: 038 906 018 BP
Component: 1,9l R4 EDC 0000SG 2110
Coding: 00002
Shop #: WSC 06313
VCID: 65BD3297EC79
3 Faults Found:
17958 - Charge Pressure: Control Deviation
P1550 - 35-10 - - - Intermittent
17563 - Shareware Version. To Decode all DTCs
P1155 - 35-10 - Please Register/Activate - Intermittent
16485 - Shareware Version. To Decode all DTCs
P0101 - 35-00 - Please Register/Activate
Readiness: N/A
Address 03: ABS Brakes Labels: 1J0-907-37x-ABS.LBL
Controller: 1J0 907 379 H
Component: ABS/EDS 20 IE CAN 0001
Coding: 13304
Shop #: WSC 06435
VCID: 361FA5DB015F
No fault code found.
Address 08: Auto HVAC Labels: 8L0-820-043-2D.LBL
Controller: 8L0 820 043 D
Component: A3 KLIMAVOLLAUTOMAT_D75
Coding: 03143
VCID: 29257EA7C0E1
2 Faults Found:
00604 - Potentiometer Positioning Motor for Air Flow Flap (G113)
30-10 - Open or Short to Plus - Intermittent
00792 - A/C Pressure Switch (F129)
31-00 - Open or Short to Ground
Address 15: Airbags Labels: 8L0-959-655-AI7.LBL
Controller: 8L0 959 655 F
Component: Airbag 7 Audi 0505
Coding: 00104
VCID: 41F5C6075891
No fault code found.
Address 17: Instruments Labels: 8L0-919-xxx-17.LBL
Controller: 8L0 919 860 D
Component: AB-KOMBIINSTR. VDO D09
Coding: 00140
Shop #: WSC 00000
VCID: 3905AEE73041
IMMO-IDENTNR: AUZ7Z0W0640395
No fault code found.
Address 35: Centr. Locks Labels: 8D0-862-257.LBL
Controller: 8L0 862 257 L
Component: ZV-Pumpe D10
Coding: 00000
VCID: 3E0FBDFB296F
1 Fault Found:
01367 - Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak)
35-00 - -
End --------------------------------------------------------------------------------------------------
Witam,
Ja mam inny problem z 1.9TDI. Przed wymianą EGR który wypluwał olej silnik dostawał przeładowania turbo, teraz na nowym egr ma niedoładowanie turbiny do 80 km/h jedzie max. Zauważyłem że na wyłączonym silniku kiedy ruszam klapą gaszącą to z zaworka n239 wychodzi powietrze. Czy to może być problem ?
Witam
Pacjent: Audi 1.9 tdi 110 asv
Problem polega na notlauf przy 110-130
Problem pojawił się około pół roku temu i ustąpił po podmianie zaworka n75 z a4 ajm. Około tydzień temu problem powrócił.
Po zgaszeniu i dopaleniu powraca do normy gdy znowu nie depne do około 110-130
Jedyny błąd jaki pokazuje to 17965
Dotychczas wykonane kroki.
-podmieniłem 3 różne zaworki n75 (łącznie z tym od egr)
-Ruszałem sztangą gruszki. Ręka jest to niemożliwe (chowa się w całej płaszczyźnie)
-wężyki były wymienione pół roku temu, więc nie stawiam na nie, ale możecie podsunąć pomysł jak je sprawdzić żeby znów nie zmieniać
-Jeden zaworek poświęcony na eksperymenty z czyszczeniem (dalej to samo)
Poniżej logi:
http://vaglogi.pl/log-011_003_007_53fYuU.html górne kolumny - brakło miejsca do rozpędzenia się. Dolne kolumny - przeszedł w tryb i od razu odpuściłem
http://vaglogi.pl/log-011_eNsCoV.html
Odkręć gruszke od mocowania chyba dwie śruby 10 , wtedy można poruszać sztangą z całym zakresie
Jak ją odkrecisz to wtedy sprawdzisz czy sztanga się nie zacina, ruch góra dół położenia krańcówe. metaliczne płukanie będzie sygnałem że jest ok, natomiast chrapanie to katar
Dziś zdemontowałem gruszkę i jest w niej mnóstwo rdzy i chodzi dość ciężko. Dźwignia przy turbinie stawia dość duży opór w połowie i słychać taki przeskok.
Co radzisz zrobić?
- - - Aktualizacja postu - - -
Mam jeszcze pytanie. Żeby wyjąc turbinę do czyszczenia potrzeba spuszczać olej?
Audi a3 8l 1.9 110km ASV
Geometria chodzi w całym zakresie
Zaworek N75 podmieniany
Nie przechodzi w tryb awaryjny
Niedoładowanie na wyższych obrotach
http://vaglogi.pl/log-011_003_R9C2do.html
Na wyższych obrotach masz niedoładowanie,ale zauważ jakie masz przeładowanie od 1900 do 3200 obr. Albo coś przycina jednak w geometrii,(być może sama gruszka),albo sztanga przy gruszce jest za krótka .Wydłuż ją o 1 obrót i zrób ponownie loga,zobaczymy czy coś się zmieni.
Doczytałem teraz od początku Twojego posta,to przycięcie dźwigni w połowie musisz wyeliminować-turbo do czyszczenia,dźwignia jak ja ruszasz musi chodzić lekko w całym zakresie. Przy wyciąganiu turbiny oleju nie musisz spuszczać.
Co masz na myśli?
A co do przycinania geometrii,pisałeś ,że po odłączeniu gruszki od dźwigni geometrii wyczuwalny był opór. Teraz piszesz, ze to wina gruszki . Po to odczepiłeś gruszkę żeby sprawdzić jak pracuje sama geometria. Skoro przycina tzn ,ze turbo masz do czyszczenia. Oprócz tego sama grucha jest do sprawdzenia , czy chodzi płynnie czy przycina i czy trzyma podciśnienie.
Skoro masz przeładowanie to sterownik próbuje je zbić,a że geometria nie pracuje płynnie tylko przycina to masz co widać w logu. Ja obstawiam na początek za krótkie cięgno gruszki.Jeżeli wydłużenie nie poprawi sprawy to turbo na stół.
Gruszka została wymieniona na nową, ponieważ po sprawdzeniu okazała się wadliwa. Geometria zaczynała ciężko chodzić dlatego, że gruszka ruszała się w 50%. Po wymianie gruszki pojeździłem 2 dni i zdjąłem żeby zobaczyć jak geometria i teraz sama opada pod własnym ciężarem. Chodzi w całym zakresie. Ustawiłem gruszkę tak żeby lekko przeładowywała. Sprawdzany był również wirnik, zero luzów. Turbina sucha.