Ciekawi mnie, dlaczego nie daje w ogóle zimna jak już się załączy :/
Printable View
Ciekawi mnie, dlaczego nie daje w ogóle zimna jak już się załączy :/
Witam,
W mojej audi a3 8l 1.8t zaobserwowałem dziwny objaw odnosnie klimatyzacji. Klimatyzacja po uruchomieniu silnika jest ok wieje zimnym powietrzem, regulacja działa. Jednak wystarczy aby temperatura silnika podniosła się do 90 stopni plus przejade kawałek (2-3 km) i z dmuchawy zaczyna wiać jedynie ciepłym powietrzem. Sprawdziłem okazuje się że wentylator klimatronika przestaje działać czego powodem jest najprawdopodobniej brak zimnego powietrza. Po ostudzeniu silnika poniżej 90 stopni kimatronik ponownie zaczyna działac :/
Podłaczyłem vaga, klimatronik nie zgłasza błędów jedyny błąd to w engine Barometric Pressure sensor (F96) (ale zdaje mi się że nie jest on powiązany z problemem z klimatronikiem). Klimatyzacja jest świeżo nabita.
Macie może jakoś pomysł co może być przyczyna takiego dziwnego zachowania? W razie potrzeby mogę wrzucić wartości odczytane z kanalów klimatronika (przed uzyskaniem 90 stopni oraz po).
Z góry dziekuję za pomoc.
Masz przedlifta?
Wygląda na uszkodzony termowyłącznik na wężu od płynu chłodzącego. Temat poruszany wiele razy w tym wątku.
Witam. Ja mam taki problem, że oddałem do warsztatu samochód i stwierdzili, że chłodnica klimatyzacji jest do wymiany. No to ok zamówiłem nową założyli i nabili klimatyzacje. Powiedzieli, że klima działa i jest ok. Wsiadłem do samochodu odpaliłem go i patrze.... No niby wieje mi zimnym. Uradowany opuściłem warsztat. Im dalej jechałem tym coraz cieplej wiało aż wyłączyłem klime i stwierdziłem,że nie ma różnic czy na klimie czy nie. Problem jest taki, że po uruchomieniu klimatyzacji ani jeden wiatrak się nie kręci. Słychać jedynie obciążenie sprężarki. Na początku pierdnie zimnym i cisza. Wentylator cisza. A najlepsze jest to że jak samochód na postoju popracuje i się nagrzeje to oba wentylatory się załączają na chłodnicy... Już kurde nie wiem... Jutro jade do tego warsztatu i powiem, że klima nie działa.... Ale może ktoś się z czymś takim spotkał i wie gdzie szukać, bo mam pilny wyjazd na wakacje za kilka dni a mnie już ku..... trafia ;///
Po wymianie klimatronik wrócił do normalnej pracy, aż znów przyjemnie się jeździ :)
Dziękuje bardzo za cenna poradę!
Kupiłem zamiennik MEYLE 100 919 0019 za 25 zł. Wymiana max 15 min roboty. Jakby ktoś potrzebował to numer OEM 191 919 369 A.
Dla wymieniających który nie chcą spuszczać całego borygo z układu proponuję podłożyć coś pod wyciekający płyn podczas wymiany wyłącznika temperaturowego jeżeli nie chcecie zalać innych podzespołów :p dodatkowo proponuję podpiąć wtyczkę do nowego wyłącznika przed jego włożeniem oraz założeniem zawleczki.
Jak sprawdzić "na krótko" W takim szybkim skrócie?
Cześć. Kilka dni temu przestała chłodzić mi klima. Zrobiłem testy VAG'iem i dostałem błędy. Może ktoś podpowiedzieć, od czego mam zacząć, aby naprawić usterkę?
Kod:Tuesday, 18 August 2015, 17:15:34
VAG-COM Version: Release 409.1-S
Control Module Part Number: 8L0 820 043 M
Component and/or Version: A3 KLIMAVOLLAUTOMAT_D77
Software Coding: 03143
Work Shop Code: WSC 06435
1 Fault Found:
00604 - Potentiometer Positioning Motor for Air Flow Flap (G113)
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent
---------------------------------------------------------------------------
Tuesday, 18 August 2015, 17:21:26
VAG-COM Version: Release 409.1-S
Control Module Part Number: 8L0 820 043 M
Component and/or Version: A3 KLIMAVOLLAUTOMAT_D77
Software Coding: 03143
Work Shop Code: WSC 06435
4 Faults Found:
00603 - Footwell/defroster Flap Positioning Motor (V85)
00-00 - -
00601 - Potentiometer On Positioning Motor for Central Flap (G112)
00-00 - -
00532 - Supply Voltage B+
00-00 - -
01206 - Signal for Duration of Ignition: OFF
00-00 - -
---------------------------------------------------------------------------
Witam
Mój problem polega na tym że po włączeniu klimy na panelu pojawia się "śnieżynka" ale nie załączają się wentylatory i nie pracuje sprężarka, a w auci zamiast zimnego powietrza jest ciepłe. Pseudo fachowcy wymienili osuszacz (faktycznie miałem wyciek) czujnik ciśnienia (podobno był spalony), sprawdzali jakiś sterownik pod akumulatorem, cewka i sprężarka podobno są sprawne a klimatyzacja dalej nie chłodzi. Fachowcy rozłożyli ręce mówiąc że to coś z elektryką i że może być zepsuty czujnik temp zewn (a jak oddawałem auto był sprawny). Pojechałem więc do elektryka, okazało się że podmienili mi czujnik temp zewn, elektryk wyjął czujnik ( nie wiem jak podpiął do żarówki) i sprężarka zaskoczyła wentylatory również, niestety tylko na chwile i po chwili znowu było czuć ciepłe powietrze. Wymienił czujnik i dalej nic.
Ktoś jest wstanie mi pomóc?
PS gdzieś czytałem że to może być spalony sterownik w panelu climatronica? ktoś wie jak się go w ogóle demontuje
Podłączyłem viakena i pokazuje błąd. Czujnik temperatury zewnętrznej g17. Czy to może być przyczyną? Ty pko ze na fisie pokazuje mi dobra temp zewnętrzną.
Czujni mam zamontowany bo 2 kable wisiały;/ Klima niby chłodzi do momentu aż silnik nie osiągnie około 80 stopni ( ale wentylator od klimy nadal cisza) Działa na 100% bo jak silnik stoi odpalony to załączają się 2 na raz. Wyskoczył mi błąd Potencjometr w v71-g113 . Po usunięciu tego błędu niby się już nie pokazuje ale nie rozgrzewałem go ponownie. Czy jest możliwe, że wszystkiemu winny może być czujnik od temp wody? Ten w wężu od chłodnicy. Klima sprawdzona na krótko odpala. działa do osiągnięcia pewnej temp. Ale ten wiatrak coś nie rusza.
Jak wiatrak nie chodzi to czynnik się nie skrapla i nie bedzie chłodzić.Czujnik temp. wody raczej nie ma nic do tego
A co może być przyczyną tego? Chłodnice i osuszacz mam nowy właśnie zamontowany bo stara chłodnica przeciekala
- - - Aktualizacja postu - - -
A co może być przyczyną tego? Chłodnice i osuszacz mam nowy właśnie zamontowany bo stara chłodnica przeciekala
panowie mam takie pytanie bo szukam od dluzszego czasu klimatronika z grzanymi stolkami do mojej a3 polift konsola 1din, i nie moglem znalesc ale oglosilem sie na pewnej grupie na fb że chce kupić to odpisał mi koleś ze ma do sprzedania klimatronik od a4 1din z grzanymi stolkami i mówi ze bedzie pasować to prawda? bedzie wszystko działać? z podłączeniem chyba też plug&play?? oto fotka i numery
http://naforum.zapodaj.net/50d53111d3a0.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/50d53111d3a0.jpg
w miniaturke kliknąć albo w link.
Ale polift a3 chyba jest inny, chodzi o ramkę, chyba że da się przełożyć.
Niewiadomo jak z kostkami.
Sprawdź numery fabryczne
no wlasnie w polifcie grzane stolki są w klimatroniku tak jak tu, identyko wygląda i pod konsole 1din jak u mnie. tylko nie wiem jak z kostkami i wlasnie czy bd pasowac.
Mam sprawdzic u siebie w klimatroniku numery? a jak sie go wyjmuje wiecie bo nie wiem od czego zacząć a nie chce niczego połamać.
Znalazłem jeszcze taki klimatronik http://allegro.pl/audi-a3-99-03-fl-p...621189653.html bedzie on pasował do mojej audi po lift?,
taka konsole mam http://images.krajoweogloszenia.pl/n..._8l_140581.jpg albo http://allegro.pl/konsola-1din-audi-...476617892.html
Hejka ... Panowie pytanie na szybko otóż pada u mnie prawdopodobnie silniczek od klapy obiegu zamkniętego V71 -tak więc póki jeszcze siako tako żyje postanowiłem go odłączyć przy obiegu otwartym .Pytanie do was czy po ściągięciu schowka jest dostęp do w/w silniczka a raczej jego wtyczki ?Czy możecie podać jakiś obrazek która to konkretnie wtyczka od silniczka klapy obiegu zamkniętego ?
Zauważyłem po wymianie sprężarki, ale w sumie przed było to samo, że jak jeżdżę z włączoną klimatyzacją, to czasami obroty zamiast ok. 800 stoją na 1000. Kiedy włączam klimatyzacje jest normalnie 800 jednak po kilku kilometrach staje na 1000 i wtedy nie ważne czy włączona klimatyzacja czy nie, już tak stoją aż do ponownego uruchomienia silnika. Obroty nie falują, błędów na vagu ani silnika ani klimatyzacji nie ma. A, nie zawsze te obroty rosną, czasem normalnie trzyma ok. 800 obrotów. To jest normalne zjawisko, czy coś jest nie tak? Klima oczywiście działa ok.
Cześć, mam taki o to nietypowy problem.
Nie działa mi klimatyzacja. Po włączeniu śnieżynki nie wieje zimnem.
- Wiatraki podpięte na krótko działają, sprężarka na krótko również działa.
- Kiedy włączam przez klimatronika, napięcie na sprężarce wynosi tylko ok. 9V, mimo, że na kanale 20 w klimatroniku jest ok 14V, wiatrak od klimy się nie kręci.
- Podczas testu elementów wentylatory nie załączają się.
VCDS wywala mnóstwo błędów, nie pojawiają się na raz. Co nie kliknę, aby wyświetliło błędy, ich ilość się zmienia.
01272 - Positioning Motor for Central Flop (V70)
00-00 - -
00601 - Potentiometer On Positioning Motor for Central Flap (G112)
00-00 - -
00604 - Potentiometer Positioning Motor for Air Flow Flap (G113)
30-10 - open or short to Plus - Intermittent
00792 - A/C Pressure Switch (F129)
31-00 - Open or short to Ground
01296 - Sensor for Vent Temperature; Center (G191)
30-00 - Open or Short to Plus
00603 - Footwell/defroster Flap Positioning Motor (V85)
00-00 - -
00602 - Potentiometer On Positioning Motor for Footwell/Defroster Flap (G114)
00-00 - -
00532 - Supply Voltage B+
00-00 - -
01273 - Fresh Air Blower (V2)
00-00 - -
01297 - Sensor for Vent Temperature; Footwell (G192)
00-00 - -
17974 - Load Signal from A/C Compressor: Implausible Signal
P1566 - 35-10 - --Intermittent
Podejrzewam, że coś jest nie tak z kablami i zanim zacznę rozbierać, chciałbym się spytać czy problem może wynikać z tego, że panel klimatronika jest to 8L0 820 043 M (Soft. Coding: 13140, dwuekranowy), natomiast moje auto jest poliftowe (2001) i wg. etki końcówka powinna być G, H, J, K (jeden ekran), a moja "M" jest np. w modelu z 2000 roku.
Czy to możliwe, aby tyle błędów było spowodowane tym, że mam założony zły klimatronik i to jest źródłem problemu?
U mnie występował podobny problem. Nie dało się np włączyć zimnego powietrza i sterować nawiewami. Na klimie też dużo błędów było. Pomogła wymiana panelu. Spróbuj jak masz możliwość podmienić panel i sprawdzić czy pomoże.
To że nie wieje zimnem nie oznacza że nie działa. Po włączeniu klimy silnik zaczyna inaczej pracować to słychać czy klima działa czy nie. Nie wieje zimnem bo np silniczek od sterowania może być przycięty lub panel uwalony i nie przestawia z ciepłego powietrza na zimne :)
Witam
Mój problem polega na tym że po włączeniu klimy na panelu pojawia się "śnieżynka" ale nie załączają się wentylatory i nie pracuje sprężarka, a w samochodzie zamiast zimnego powietrza jest ciepłe. Klimatyzacja szczelna, czujnik wysokiego ciśnienia sprawny, przekaźnik pod akumulatorem dobry tak mi się wydaje, test komputerem zrobiony klima się uruchamia podczas testu. Spięta na krótko wtyczka 4 pinowa od czujnika ciśnienia klimy - pracuja wentylatory i sprężarka. A błąd f129 âwłącznik ciśnienia klimatyzacji otwarty/zwarty obwód do masyâ. Cały panel klimatyzacji wszystko wyświetla i klapy pracują. Pacjent a3 1.8t AGU 1998r.
Ktoś jest wstanie mi pomóc bo ręce opadają.
Sprawdź instalację w podszybiu.
Wysłano z Samsunga Grand Prime przy użyciu Tapatalka :)
Tylko że jak by cos z instalacja na podszybiu było nie tak to zwarta 4 pinowa wtyczka na krótko też by klima nie działała a działa.
Standardowo pewnie panel wysiadł. Masz możliwość podmiany ? U mnie osobiście na testach vagiem działało wszystko a normalnie robiły się jaja itp.
Tylko dziwna sprawa, że cały panel działa i klapy słychać jak się poruszają.
Zauwarzyłem jeszcze jedno trzeszczy mi tylni głośnik, ale to chyba można wykluczyć jako przyczynę niedziałającej klimy.
Choć już sam nie wiem gdzie ręce włożyć.
Jakbyś zwarl wtyczkę 4 pinowa to by klima startowała jakbyś miał lipe w instalacji. Zwarcie wtyczki omija sterownik.
Hey :thumbright: mam pytanie z innej beczki.
Ostatnio dokładałem klimatyzację i widzę że wyświetlacz klimatronika świeci ale bardzo słabym światłem, nie jest tak intensywny, swieci blado. W nocy spoko, nie ma problemu, natomiast przez dzień słabawo go widać. co zrobić? jaki powinienem wsadzić klimatronik. Z tego co widzę na alledrogo to są jakieś 2 rodzaje: 8L0 820 043M i 8L0 820 043D. nie wiem obecnie jaki mam zamontowany u siebie bo jeszcze nie rozkręcałem panelu. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie jak to rozwiązać, ewentualnie czy mam kupic nowy klimatronik, a jeżeli tak to jaki?
z góry dzięki za pomoc :thumbright:
U mnie climatronic słabo swiecil jak jakąś kostka pod schowkiem nie łączyła. Mój ziom od klimy to ogarnął i działa znów jak należy :)
Schowek nad nogami pasażera. Coś tam było, bo jak któregoś razu schowek ściągałem to klimatronik przygasł i cały czas ciemny był, myślałem, że tak ma być, ale jak robiłem klime to mi ziom to ogarnął od razu. Mówił, że coś tam niedociśnięte było.
Climatronic jest też sterowany regulacją podświetlenia zegarów chyba. Może tu jest problem.
Pany a więc tak... wracam do podświetlenia klimatronika (blado świecą wyświetlacze a klawisze normalnie równo z innymi klawiszami w konsoli) a mianowicie po zdjęciu przedniej konsoli okazało się że zamontowany mam klimatronik o numerze : 8L0820043M - jednak od razu zaznaczam że klima była dokładana więc panel jak się okazuje jest z innego auta ( prawdopodobnie z A4)
W dniu dzisiejszym założyłem klimatronik o numerze 8L0820043B i wyświetlacze świecą pełną parą (CZYLI TAK JAK TO POWINNO WYGLĄDAĆ), natomiast nie mam podświetlenia klawiszy - i tu od razu napiszę że sprawdzaliśmy u kolegi bo ma ten sam klimatronik i u niego też się nie świecą klawisze po włączeniu stacyjki ale jak zapali światła to wszystkie podświetlenia klimatronika jak i na konsoli się zapalają - U MNIE JEST NATOMIAST TAK ŻE ZEGARY I PODŚWIETLENIA KONSOLI ZAPALAJĄ SIĘ PO KLUCZYKU I ŚWIECĄ BEZ WZGLĘDU NA TO CZY WŁĄCZAM ŚWIATŁA WŁĄCZNIKIEM CZY NIE - wszystko świeci a klawisze klimatronika NIE
ZATEM ... z tego co widzę na allegro to pozostaje mi do sprawdzenia jeszcze jeden klimatronik o oznaczeniu 8L0820043D i tu nasuwa mi się pytanie... czy to "D" nie oznacza że do diesla :confused: ma to jakies znaczenie?
podsumowanie :
8L0820043M - działa podświetlenie klawiszy normalnie ale wyświetlacz słabo (być może klimatronik wyposażony był w tzw. fotodiodę której ja nie mam)
8L0820043B - działa super wyświetlacz ale nie działa podświetlenie klawiszy (u mnie podświetlenie klawiszy włącza się po zapłonie)
8L0820043D - :confused:
może ktoś spotkał się z podobnym problemem lub ma możliwość wypowiedzenia się na temat klimatronika o numerze 8L0820043D - głównie rozchodzi mi się o podświetlanie klawiszy po kluczyku - LUB MOŻE KTOŚ WIE GDZIE CO I JAK PODŁĄCZYĆ
może faktycznie jak zmienię ten klimatronik o numerze 8L0820043D wszystko będzie OK - chyba tylko to pozostaje mi do sprawdzenia ;)
Panowie ręce opadają... w kontynuacji poprzedniego posta juz sam nie wiem co myśleć... :
8L0820043M - działa podświetlenie klawiszy normalnie ale wyświetlacz słabo (być może klimatronik wyposażony był w tzw. fotodiodę której ja nie mam)
8L0820043B - działa super wyświetlacz ale nie działa podświetlenie klawiszy (u mnie podświetlenie klawiszy włącza się po zapłonie)
8L0820043D - działa podobnie jak 8L0820043M czyli działa podświetlenie klawiszy normalnie ale wyświetlacz słabo
jestem w kropce bo nie wiem o co kaman... :(
ciekawostka :
jak wepnę klimatronik 8L0820043D do audi kolegi z podświetlaniem klawiszy z włącznika to klimatronik świeci tak jak bym to chciał u siebie i tak jak jest w ORI czyli wyświetlacz bardzo mocno a klawisze słabiej równo z klawiszami w konsoli, tyle że u niego te klawisze klimatronika świecą się cały czas i nie da się ich wyłączyć włącznikiem świateł - czyli też tak jakbym chciał to u siebie bo u mnie wszystkie klawisze w konsoli zapalają się po kluczyku...
ręce mi już opadają... ma ktoś jakiś pomysł? sprawdziłem już wszystkie 3 dostępne klimatroniki do a3 8L
czy ma ktoś może SCHEMAT króry pin odpowiada za "+" klawiszy a który "+" wyświetlacza... no normalnie już nie mam pomysłu.
teoretycznie wszystko działa, klima chłodzi, ale męczy mnie ten wyświetlacz że nie jest jak w ORI... :(
Siemka. Mam pytnko. Jak za pomoca Vaga sprawdzić dlaczego klima nie dmucha pełną parą ???
Pomógł by mi ktoś w tym ?
Słuchajcie słuchajcie, ostatnio robi się dość zimno i kiedy wsiadłem do Toyoty rodziców i ustawiłem sobie przyjemne 27 stopni na klimie to od razu z kratek zaczęło dmuchać ciepłe powietrze, w mojej a3 ciepłe powietrze zaczyna dmuchać dopiero kiedy silnik się zagrzeje. To, że moja klima nie chłodziła to wiedziałem ale okazuje się, że ona nawet nie grzeje... Co Ciekawe ustawianie temperatury coś daje bo kiedy dam 28 stopni to o ile silnik się zagrzał to faktycznie daje ciepło a jak zmniejszę temp to faktycznie dmucha chłodniej.
Koniec końców, klima nie grzeje ani nie chłodzi mimo, że jest nabita. Macie jakieś pomysły co to jest oraz ile będzie kosztowała naprawa? Mam 2 polecone serwisy ale nie pojadę dopóki nie będę wiedział czy muszę rozbić skarbonkę czy nie ;)
Chyba normalne, że zaczyna lecieć ciepło, kiedy nagrzeje się silnik :P Chyba, że masz jakieś webasta czy inne takie cuda.
no ale w toyocie żadnego webasta czy coś nie ma a mimo to bardzo szybko zaczyna lecieć ciepłe powietrze a u mnie muszę marznąć przed dobre 5km ciągłego dopierdzielania do 3tyś obrotów, żeby szybciej nagrzać silnik.
W moim 1.9 TDI ciepłe powietrze leci solidnie po jakiś 3 km
Temperatura na zewnątrz koło 5 stopni
Obroty silnika max 2300
Temperatura na climatronicu 27
Możesz sprawdzić czy masz odpowiednią ilość płynu chłodzącego lub układ chłodzenia nie jest zapowietrzony.
Generalnie diesel wymaga trochę więcej cierpliwości w kwestii temperatury ;)
Panowie powiedzcie mi jak wyjąć panel klimatyzacji w a3 lift ?? nie chce niczego połamać ale już z 3 godziny siedze przed panelem i nie wiem za co sie zabrać... jak wyciągnać krok po kroku? chce właśnie wstawić klimatronik z siedzeniami podgrzewanymi funkcją.
Panowie wracam do problemu z podświetleniem klimatronika. Otóż gdy wejdę w menu serwisowe to wszystko świeci jak powinno czyli mocniej wyświetlacze a słabiej przyciski. Jednak gdy wyjdę z menu serwisowego to wyświetlacze przygasają i świecą słabo równo z przyciskami... Ma może ktoś pomysł jak to rozwiązać? Brak mi już pomysłów...
Tak ma być. Ja miałem tak samo w dwóch różnych klimatronikach