ok dzięki
Printable View
ok dzięki
Witam jestem tutaj nowy mam pytanie jestem Posiadaczem Audi A3 97/98r kupiłem wczoraj lampy http://allegro.pl/lampy-audi-a3-96-0...972056646.html i mam problem z ich założeniem, wymieniał ktoś kiedyś na coś podobnego? i Czy oby na pewno one pasują
Ale jaki masz dokładnie ten problem ?
Wg opisu powinny pasować.
lampy powinny pasowac
ale wybór naprawde lipny
ringi sie przepala a lampy beda parowac kwestia czasu
Domel a co byś polecił żeby lipy nie było? ;p Za jakiś miesiąc będę kupował i powoli się zastanawiam. Na półce w pokoju czekają poliftowe TYC (tył) dałem za nie 240zł komplet nowe to chyba dobra cena? Myślałem o oryginalnym ksenonie, ale nie wiem jaki to koszt i później lampy wysłałbym do Grabka na jakąś regenerację czy coś.
zapytaj garbka ma chyba ori ksenon na sprzedaż
aczkolwiek mozna pilifty + hid wazne by układ mycia reflektorów był bo niejednemu juz dowód poleciał
Okey. Te polifty to jakiej firmy polecacie? Rozumiem, że na Depo szkoda kasy, bo parują po jakimś czasie itd. Taki układ mycia reflektorów drogi jest w zakupie i zamontowaniu? Auto będę robił na ciemno więc czy Grabek zajmuje się robieniem lamp na czarno w środku? Bo coś takiego obiło mi się o uszy, ale nie wiem czy to prawda.
Co do lamp. Tak, Grabek zajmuje się lampami. Jak chcesz dobrze i oryginalnie to odezwij się do niego - dostaniesz czarne lampy Hella w dobrej cenie. Skoro pytasz o spryski do reflektorów znaczy się, że będziesz chciał Xenony, to tym bardziej do Grabka :D
Co do spysków to tania impreza to to nie jest ale do ogarnięcia.
Na prośbę Domela tutaj zapytam :)
Robię samochód na ciemno. Jest to granatowa perła 5d. Chciałbym przyciemnić lampy tylne TYC poliftowe, ale nie wiem czy to gra warta świeczki. Folią lub sprayem. Folią podobno ciężko się nakleja a znowu sprayem może nie równo wyjść. Przednie lampy wysłałbym kupiłbym od Grabka Hella oryginalne ciemne. Do tego ciemne 17tki (18tek nie, bo na razie gwintu nie będzie), delikatnie przyciemnione szyby, kierunki boczne dymione.
A może po prostu tak jak było napisane wyżej, ale felgi polerowane rh zw1? (nie wiem czy by pasowały).
Może ktoś robił auto na ciemno i podpowie co nie co?
Nie chcę też zrobić wsi więc czekam na jakieś sugestie. Pozdrawiam!
Co do malowania to masz 2 możliwości:
Albo bez soczewki:
http://img27.imageshack.us/img27/4981/s7000445.jpg
Albo z soczewką:
http://img94.imageshack.us/img94/3862/frontaa.jpg
A tu nawet widać przed i po malowaniu:
http://www.iv.pl/images/47182760014036290938.jpg
(PS. Wykorzystałem zdjęcia od GradonSk-vwy, Mariusz_ZT.tk i dn501)
Co do przyciemniania to kwestia gustu. Trzeba poszukać na forum. Są projekty robione zarówno filią jak i spray'em.
Moim zdaniem z folii zawsze łatwiej zrezygnować jak zmienisz zdanie. A co do montażu bodajże Gonzol przyciemniał właśnie folią.
Do ciemnego auta pamiętaj także o bocznych kierunkowskazach :)
Koledzy mam pytanko, wina żarnika czy soczewki? Popatrzcie na lewe światło i prawe światło, prawe nie skupia światła tak jak lewe i czy jest to kwestia słabo świecącego żarnika czy soczewki? Przetwornice były już zamieniane i bez różnicy, natomiast żarnika nie przekłądałem ponieważ troche roboty z tym jest a i świateł nie chce rozregulować. Żarniki nówki i soczewki TYC'a mają 2 miesiące.
http://img826.imageshack.us/img826/3505/dsc0064de.jpg
http://img703.imageshack.us/img703/8257/dsc0065kq.jpg
http://img39.imageshack.us/img39/9287/imag0109hb.jpg
http://img600.imageshack.us/img600/1636/dsc0060yx.jpg
- - - Updated - - -
Wyjaśnione chyba, prawdopodobnie wina krzywego żarnika
ja mam pytanie właśnie do mnie przyszły lampy poliftowe,
tylko że jest brak tylknich zaślepech i znalazłem na allegro http://allegro.pl/dekielki-zaslepki-...078631251.html
i tu moje pytanie bo na aukcji jest napisane " z wtyczkami pod instalacje Audi A3 z lat 96-00" to czy to mi wystarczy czy i tak będe musiał uciąć starą kostke i kupić wtyk do polifta ?
okej to pewnie zaraz zakupie to od Ciebie, a powiesz mi jeszcze jak to jest z światłami przeciwmgielnymi ??
bo ja u siebie akurat posiadam wbudowane w moje przednie lampy przedliftowe, to czy nie będzie problemu ta Twoja kostka
będzie pasowałą napewno ? bo w niekażdych a3 były te światła
okej dzięki za pomoc już sobie właśnie zakupiłem.
wieczorem zapłace i w sobote pewnie wezme sie za montaż lamp.
kolego sQ4nl ale pamiętaj że teraz nie będziesz miał przeciwmgielnych w lampach
Nie da się nic przerobić bo polifty po prostu nie mają przeciwmgłowych. Jak chcesz mieć przeciwmgłowe to możesz dokupić dokładkę zderzaka poliftową z halogenami. Wtedy tylko podciągasz kabelek i świecą.
To już wszytko wiem jak tak. Dzięki za podpowiedź, najpierw zamontuje lampy a potem pomyśle o halogenach.
Kupiłem lampy poliftowe przód TYC teraz pytanie co lepsze zwykłe żarówki OSRAM NIGHTBREAKER czy HID 4300K ???
Hid na pewno będzie lepiej świecił ale może dowód polecieć :)
Oczywiście zgodnie z moimi przewidywaniami mój dzisiejszy temat poleciał do kosza, zacytuje więc go tutaj
"
Witam, pewnie i ten mój temat poleci do kosza, bo przecież są już na forum tematy o lampach, ale zaryzykuje.
Jak pewnie większość posiadaczy A3 po lifcie dręczył mnie problem zużytych reflektorów, więc je spolerowałem i włożyłem hidy. Lampy sie dosyć szybko zmatowiły, a nawet hidy nie dawały sensownej ilości światła w nieco zużytych projektorach. Kloszy do tych lamp nie można kupić, a zamienniki nie świecą. Postanowiłem kupić nowe zamienniki lamp dla nowych, nie spolerowanych kloszy (padło na depo), rozebrać je i włożyć do środka coś co świeci a nie tylko udaje, że świeci. Kupiłem nowe soczewki (projektory) od Audi A6 C7 bi xenon, włożyłem je we wkłady lamp A3, oczywiście zabieg ten wymagał pewnych modyfikacji- wkłady musiałem wytoczyć, bo soczewki mają 70mm średnicy a wkład lampy 63mm,stare soczewki 61mm. Do lamp kupiłem przetwornice Koito, bo są jak sie dowiedziałem o kilka klas lepsze od tych które stosuje Audi, a można je dostać w tej samej cenie ( a nawet taniej bo co niektórzy wińszują sobie za kiepskie przetwornice od 8L kuriozalne sumy) Ilość światła, oczywiście po ustawieniu na stacji diagnostycznej jest moim zdaniem zadowalająca, a w porównaniu do tego co było przed przeróbką, zaraz, co ja pisze, tu nie ma co porównywać!! Jak ktoś ma możliwość to niech sobie zobaczy jak świecą bixy w A6 C7. Koszt przeróbki wraz z lampami depo, przetwornicami, dodatkową wiązką lampy (zakupiona wiązka miała spękane, wymagające i tak wymiany kable i oprawą żarówki kierunkowskazu zaokrągle w góre do 1000 zł. Poniżej zdjęcia, niestety z braku innej możliwość wykonane telefonem, wiązka światła na ścianie, podwórku, płocie betonowym oraz porównanie starych i nowych lamp w czasie przekladki, zdjęcia niestety nie oddają tego co faktycznie widać na żywo.
http://www.tinypic.pl/hj2pocnu2gu0
http://www.tinypic.pl/fjr4hrtoslbb
http://www.tinypic.pl/rxtgu64ylqdk
http://tinypic.com/view.php?pic=296oeif&s=6
mam nadzieje, że na szybko dodane zdjęcia będą dostępne
...
domel79 odpisałem Ci na priv cytuje "pokaż mi na tym forum temat o takiej przeróbce lampa a temat jest w dziale tuning jakbyś tak przypadkiem nie zauważył, poczytaj sobie co to znaczy tuning, podobny temat jest na A4 klub i ma sie dobrze, ale tu oczywiście leci do kosza tak jak przewidziałem " mam wrażenie, że moderatorzy mają płacone od ilości wywalonych tematów.
Jeśli na tym forum jest temat w którym ktoś opisuje taką modyfikacje lamp i pokażesz go, to oczywiście gorliwie przepraszam i to jest ostatni temat jaki napisałem na tym forum. Jeśli takigo tematu nie ma to go wywaliłeś bo....
dodam tylko iż już kilkukrotnie zcierałem się z tutejszymi moderatorami na PRIV.
Teraz może sie wypowiedzieć ktoś kto nie jest moderatorem, donatorem lub innym em, ja ide spać bo jak pisałem jestem po nocce i zaraz zasne w fotelu.
jakbys poszukał i poczytał ten mega temat
to nie kupiłbys depo
grabek juz wyjaśnił dlaczego
moze na a4 szukajka nie stanowi problemu
moze mody tam robia szkolenie albo maja inne łatwiejsze forum nie wiem
bynajmniej tu stanowi to problem dla 90 % nowych forumowiczów dlatego wszystko jest w jednym "worku"
chcesz baz juz nie zrób ładny opis dodaj fotorelacje i zapraszam do działu warsztat
Kolega ewidentnie chce się pochwalić co zrobił, ale mógł w dziale 'Moje Auto' lub w Warsztacie.
Przeróbka ciekawa choć nie wiem czy opłacalna... Klosze możesz już szukać następne, bo obecne DEPO szybko popękają.
Zdecydowanie lepiej byś wyszedł kupując zregenerowane ori xeonony A3.
Domel, ładnie zmieniasz temat , jednak nie podałeś tematu o modyfikacji którą ja przeprowadziłem. Opisałem w dziele TUNING bo to moim skromnym zdaniem jest tuning, zgrubnie modyfikacje lamp, dodałem też rano po nocnej zmianie pare zdjęć na jakimś tam hostingu. Napisałem nowy temat, bo do jasnej anielki takiego nie ma tutaj. Jeżeli temat by sie rozwinął oczywiście bym go nie porzucił - były by opisy, zdjęcia , pomoc, jeżeli by nie było zainteresowania, temat by spadał na niższe strony i w końcu by znikł. Ale nie, lepiej go wyj..bać do kosza , lub wrzucić do worka o lampach z 250 stronami co jest nieco poj.....nym pomysłem moim zdaniem.
Z poważaniem Ziko_
- - - Aktualizacja postu - - -
Tak zregenerowane ori xenony A3 są z pewnością najlepsze na świecie(a te soczewki wielkości 5zł po prostu powalają)Jak klosze sie rozpadną to wstawie sobie najlepsze na świecie spolerowane stare moje klosze hella.
PS jeżeli zamiast w dziele tuning napisze ten temat w dziele moje auto lub warsztat, to temat nie poleci do kosza i będzie oddzielnym tematem??
Przepraszam, jeżeli ten temat nie mieści sie w dziale tuning!
Myślałem, że warsztat tyczy sie problemów i napraw, a tuning tyczy sie przeróbek i modyfikacji!?!?!?
17. Jeśli masz jakiś problem napisz do jednego z moderatorów odpowiedzialnych za dane podforum lub do jednego z administratorów.
prosiłem trzymaj się regulaminu
Tak, zregenerowane xenony o niebo lepiej świecą niż bixy A6c7 Przepraszam ale już nie chce mi sie spać po takich wypowiedziach
teraz odpowiadam na odpowiedzi w tym wątku, nie mam nic do nikogo. Od wątku 2476
toczy sie dyskusja o sensowności przeróbek lamp, prosze sobie przeczytać
oczywiście za chwile pewnie zostane usunięty z tego forum :(, trudno
niezmiernie dziękuje za pozdrowienia przy okazji dania mi ostrzeżenia, również pozdrawiam.
a co mają bixy do xenonu, to jest ta sama żarówka a w odbłyśniku jest identyczna powłoka odblaskowa.
Z taką różnicą, że w bixach jak właczysz długi to przesuwa się przesłona, a w zwyłych lampach zapala się żarówka h7 :)
może Ty na bixenonie jeździsz ciągle :)
zazwyczaj każde xenony mają już lekko wypalone odbłyśniki i stare żarówki. Załóż odbłyśniki po regeneracji i nowe żarówki a będzie świeciło tak samo jak taki bixenon ;)
CO do depo, to wlaśnie chodziło mi o to, ze wybraleś najgorzej jak można. Trzeba było kupić TYC.
Nikt nie napisał, ze świecą o niebo lepiej zregenerowany xenon od bixenonu, bo niby jak, jeśli wszystko jest to samo. Chudemu chodziło o to, ze zapewne mniej roboty w przeróbki i taniej ;)
A więc drogi "Grabek" już odpowiadam- bixy A6C7 to całkowicie inna konstrukcja projektora, odbłyśnik jest zupełnie inny, soczewka jest zupełnie inna, wiązka światła jest inna ( generalnie projektor jest inny, porównaj sobie oświetlenie przy światłach mijania A6C7 do xenonów A38L) zanim zaczniesz kogokolwiek przekonywać, że to jest to samo bądź xenony A3 8L są lepsze) bo ja o światłach drogowych nie pisze bo tutaj to jest kosmos w porównaniu
chyba nie widziałeś powłoki w najnowszej generacji xenonów hella, jeżeli je porównujesz do regenerowanych starych z 8l tak poza tym
Oczekuj w swoich bixach DEPO podobnego efektu :)
http://img836.imageshack.us/img836/9651/dscn0236iq.jpg
ten temat już dawno nie tyczy sie modyfikacji lamp, która z resztą daje zdumiewające efekty. Tyczy sie udawadnianiu mi ,że zrobiłem coś najgorszego na świecie( sprzeciwiłem sie władzy i w związku z tym moja przeróbka w każdym aspekcie to porażka, jednak osoby postronne, może moim zdaniem coś wyniosą z tej przeróbki. Dziwi mnie jeszcze dodatkowo, że nikt nie napisał, że przetwornice koito, to najgorszy wybór jakiego mogłem dokonać.
chudy92 dziękuje za słowa wsparcia i otuchy, z całą pewnością 100% lamp depo tak kończy jednak już napisałem, że wtedy zamontuje oryginalne klosze hella z moich starych lamp, nawet przed przeróbką kupiłem specjalną paste polerską do poliwęglanu, której jednak nie użyłem, bo wolałem klosze z powłoką ochronną
Jeśli ktoś woli może dokonać przeróbki na oryginalnych lampach hella i z pewnością w tedy będzie super efekt i w dodatku wieczny
kolejny post w tym samym tonie
siła złego na jednego
ale prosze nie zrażam sie
nigdzie nie napisałem, ze xenon jest lepszy, bo tak nie jest, co do długich to wiadomo, w 8L jest z żarowki h7 a w c7 z xenonu
strumień światłą inny być nie może niż taki ___/---- ;)
zrobiłeś, jesteś zadowolony i jest ok. Sam myślałem nad takim modem kiedyś, ale moje xenony świeca bardzo dobrze dlatego odpuściłem sobie.
btw. jeszcze mam pytanie.
uchwyty w odbłysniku pasują do soczewki?
oczywiście grabku narysowałeś linie światło cienia, jeżeli chodzi i wiązkę światła to po Twoim poście widze, że nie masz bladego pojęcia o oświetleniu, bo nie tylko tym sie różnią lampy, tak po krótce i na szybko mają inne odcięcie z lewej i z prawej, diametralnie inną ilość światła pomimo tych samych żarników, i wiele innych, a dodatkowo na przykład dobre projektory koito to biją na głowe moje soczewki ( nowe lexusy, porsche) mimo tego samego żarnika ( oj doedukuj sie )
więc strumień światła d2s z innym strumieniem światła d2s nie ma zbyt wiele wspólnegp jakbyś czytał to co pisze zamiast koncentrować sie na atakowaniu mojej osoby, to byś doczytał, że nie. Nawet padło to w pierwotnym moim temacie ddzie jako pierwszy odpisałeś przed usunięciem tematu. Ale jak sie masz dowiedzieć, bo przecież domel wywalił go zaraz potem do kosza
tak zatrzymałem się na lampach od roweru ;)
i takich przetwornic używam boscha:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...cle_dynamo.jpg
Tak i oczywiście biorąc pod uwagę ten skromniutki sarkazm twierdzisz, że wiązka światła we wszszystkich projektorach xenonowych jest identyczna, bo przecież inna niż przedstawia Twój rysunek być nie może !
Brakuje mi ataków moderatorów, też są po nocnej zmianie jak ja ale nie wytrzymali ??
ciekaw jestem kiedy wylece z tego forum, swoją drogą mam już kilka latek, aut i forum za sobą, to forum jest pierwsze z taką dyskusją, takie praktyki jak tu to pamiętam jedynie ze szkoły podstawowej tak na marginesie
to chyba zależy od konstrukcji odblyśnika, ale i tak większość z nich jest podobnych lub identycznych
do bixów poprostu mocują większą soczewkę, bo moze wyłapać więcej swiatla niż te małe z 8l.
Zapewne jakby do soczewki ze zwykłych poliftow założył odblysnik od bixenonow i taki sam założył do soczewki od xenonu z 8l, to z soczewki poliftowej było by lepsze światło
w sumie tak myślę teraz, to mogleś nie powiększać otworu w lampie, tylko soczewki zmienić i założyć tą 63mm
raczej z forum nie wylecisz, bo dyskusja nie zawiera wulgaryzmów i obrażania sie wzajemnego;)
ps. dodam ze swojej strony, ze ja głownie przyczepiłem się tych kloszy depo, ale temat zszedł w ogóle w inną stronę :P
tak na marginesie w ferworze walki, przy demontażu oryginalnych lamp ułamałem mocowanie silniczka i dorobiłem je z tarnamidu ( o wiele bardziej profesjonalnie wykonane i wyglądające
otóż mylisz się wręcz straszliwie, projektowy nie różnią się samą soczewka, lecz odbłyśnikiem (geometria, wszystkie wymiary, nie są wytłaczane z blachy, tyko to odlewy, inne odległości soczewek od odbłyśników, inne średnice, wypukłości, inna faktura (zapomniałem jakie one mają nazwy) inne konstrukcje przesłon itd. po prostu weź swoją soczewke potem soczewke A6C7 lub nawet koito z nowego lexusa, porównaj różnice i potem poproś o ugaszenie, gdy będziesz sie palił ze wstydu.
Przepraszam za straszliwie zarozumiały ton, ale jestem w temacie, a zmasowany atak mnie zaje kur..a biś...cie nakręcił. Teraz już nie pisze ze złością , bo moderatorzy sie wypalili. Jednak moim zamiarem było napisanie dobrego tematu o naprawde dobrej modyfikacji oświetlenia, a skończyło sie jak skończyło. normalnie to ten temat można prowadzić tylko na forum A4klub
dodatkowo xenon od bixa róźni się tym, że musi obsłużyć tylko i wyłącznie światła mijania a bix oba, co wiąże się z całkowicie inną konstrukcją odbłyśnika. Nie polega to tak jak niektórzy myślą tylko na opuszczaniu przesłony, bo wywalenie przesłony ze zwyklego xenonu daje całkowicie jnny efekt niżeli włączanie świateł dragowych w bixie. Ja używając sarkazmów, teraz już całkowicie na luzie, ja nie zatrzymałem sie na światłach od rowerów. wiem też jak zwiększyć ilość światła w soczewkach depo i to ogromnie. wystawilem tutaj nawet na sprzedaż przerobione soczewki z nowych lamp depo ( świecą o niebo lepiej niż normalne soczewki depo, które można szczerze powiedzieć wcale nie świecą. jednak nie miałem 50 postów i otrzymałem ostrzeżenie, że wystawienie następnej rzeczy będze się wiązać z całkowitą możliwością wystawiania czegokolwiek.
No i niestety zakaz pisania
to może zdradzisz na czym polega ta przeróbka, zapewne każdy chciałby ulepszyć sobie lampy depo, moze i helle da radę tak zrobić?
Witaj Ziko_,
Zostałeś ostrzeżony na Audi A3 i Audi S3 - Klub miłośników samochodów.
Powód:
-------
Zakaz pisania
19. Decyzje administratorów oraz moderatorów nie podlegają komentowaniu na forum - można to robić poprzez PW
-------
Oryginalna wiadomość:
http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?p=1096347
oczywiście grabku narysowałeś linie światło cienia, jeżeli chodzi i wiązkę światła to po Twoim poście widze, że nie masz bladego pojęcia o oświetleniu, bo nie tylko tym sie różnią lampy, tak po krótce i na szybko mają inne odcięcie z lewej i z prawej, diametralnie inną ilość światła pomimo tych samych żarników, i wiele innych, a dodatkowo na przykład dobre projektory koito to biją na głowe moje soczewki ( nowe lexusy, porsche) mimo tego samego żarnika ( oj doedukuj sie )
więc strumień światła d2s z innym strumieniem światła d2s nie ma zbyt wiele wspólnegp jakbyś czytał to co pisze zamiast koncentrować sie na atakowaniu mojej osoby, to byś doczytał, że nie. Nawet padło to w pierwotnym moim temacie ddzie jako pierwszy odpisałeś przed usunięciem tematu. Ale jak sie masz dowiedzieć, bo przecież domel wywalił go zaraz potem do kosza
Ostrzeżenie ma na celu przypomnienie Ci o zasadach, które obowiązują wszystkich użytkowników forum i wymaga się przestrzegania ich.
Pozdrawiamy,
Audi A3 i Audi S3 - Klub miłośników samochodów
starałem sie nie komentować, starałem sie założyć temat, co okazało sie po raz kolejny niewykonalne. jak przestane pisać, to znaczy , że wyleciałem z forum
odpowiadałem na Priv ale moderatorom to nie wystarczało
Jak ja mam pisać o drobnej przeróbce soczewek depo jak temat z grubą przeróbką lamp poleciał do kosza. wystawie soczewki na allecośtam i nie musze sobie niszczyć zdrowia( teraz to taka niby uraza do podkreślenia sytuacji mojej dzisiejszej batalii) teraz już całkiem materialnie, sprzedam soczewki to opisze o co w tym chodzi, chciałbym odzyskać choć drobną część wkładu potem udostępnić wiedze dla wszystkich na forum, oile wcześniej nie wylece za obraze modów.
no i sie stało, od domel79 otrzymałem dożywotniego bana na tym forum, żegnam forumowiczki i forumowiczów i mam nadzieję, że siła argumentów kiedyś będzie ponad argument siły. domel79 - żenada i wyraz słabości z twojej strony- ***** z ciebie straszna
To może zmienię temat, żeby ustudzić atmosferę, mam nadzieję, że mi się przez to nie dostanie. Kazdy HID jaki testowałem siał mi po CB, dlatego też pomyslałem czy gdybym zastosował przetwornice Hella D2S np z S3 i taki adapaterek http://moto.allegro.pl/przewod-d2s-d...084592692.html . Da radę dobrze świecić na chińskich zarnikach taki zestaw? Bo rozumiem ze na ori przetwornicach nie zdarzyło się nikomu, żeby siały? Ewentualnie jeszcze myslałem na Denso z Toyoty ale na razie stawiam na Helle. I liczę, że taka opcja była by mnie awaryjna od zwyklych przetwornic HID.
Ja mam chinski hidy i do tego bylo cb podlaczone i nic sie nie dzialo.
Moze to jest tylko zalezne od producenta.
A mnie głowa zaczynała pękać jak załączyłem światła. A możesz dać jakieś poglądowe foto jak przetwornice wyglądają wtedy bym sobie takiego zestawiku poszukał? Choć i tak mnie kusi sprobować z ori przetwornicami :P
Witam kolegów.Pytanie odnośnie świateł dziennych.Możecie polecić jakiś konkretny model który pasował by w otwory w przed liftowy zderzak?Chodzi mi o to żeby dobrze się wkomponowało w te otwory aby nie wystawały
Kumpel mówił, że jeśli zrobię lampy na czarno (poliftowe) to będzie slabo świecić w dzień jak i w nocy. To prawda? Lepiej podobno dać zwykły środek tzn chromowany czy jak kto woli srebrny. Oczywiście będą do tych lamp hidy.
Tutaj masz odpowiedź na swoje pytanie: http://www.a3-club.net/forum/showthr...=1#post1098461