czaro wybacz, to dopiero moje początki z vcdsem i wrzuciłem to bo prosił mnie o to dkamosinski. No chyba, że źle go zrozumiałem.
czaro wybacz, to dopiero moje początki z vcdsem i wrzuciłem to bo prosił mnie o to dkamosinski. No chyba, że źle go zrozumiałem.
Witam. Wybacz mi, jeśli nie pisać dobrze po polsku, ale piszę z Włoch! Mam poważny problem z moim A3 2008. Wymieniłem pokładowy Bordnetz 8P0-907-279-F: 23 Byte (Highend) z 8P0-907-279-K: 30 Byte (Highend), aby umożliwić działanie bi ksenonowe LED i innych zaawansowanych funkcji! Mój pierwszy problem, że wycieraczki zraszacz, z przodu iz tyłu!
Zostało to rozwiązane poprzez wprowadzenie przekaźnika w odpowiedni sposób! Mój problem jest teraz, że tylna klapa, nie otwiera się z kluczem i rąk!
Pokrywa nie otwiera paliwa i nie mogę zatankować!
Czy ktoś może mi powiedzieć jeśli błąd jest spowodowany przez jakiś przekaźnik nie aktywny?
Mam nadzieję możesz pomóc ...
Pozdrawiam z Włoch!
Witam
Chcę kupić bordnetz F, ponieważ nie mogę znaleźć K i mam pytanie: czy jak włączę halogeny jako dzienne to pozycyjne będą mi się palić?
Z tego co kojarzę, to tak będą się świeciły również postojówki. Maniek MZ tak ma zakodowanie.
Mam prosbe do tych co maja borda P, Czy ktos moze podac kodowanie, prosze
Nie moge dojsc do ladu z tym bordem, mam zakodowane ruch lewostronny a wsteczny mam na chalogenie, jak zakoduje na prawostronny nie swieci nic. Boczne migacze nie dzialaja, ten od strony pasazera jak ruszam zaczyna swiecic, auto staje migacz gasnie.
Jakies pomysly?
Sent from my HTC One X using Tapatalk 2
Z tym kierunkowskazem, musisz odznaczyć w Bordzie funkcję,
która opisana jest jako zamykanie/ryglowanie bagażnika w czasie jazdy.. czy jakoś tak
(pin od kierunkowskazu w Bordzie używany jest do tej funkcji jak się źle zakoduje)
(podaje napięcie jak ruszysz - zapala się kierunkowskaz)
EDIT: wiele pinów ma podwójną funkcję, więc nie zaznaczaj bajeranckich funkcji jakich wcześniej nie miałeś ;)
podobnie może być ze wstecznym pzdr..
Problem w tym ze zakodowalem identycznie borda P jak mialem poprzedniego K. Tyle ze na moim kablu 118 I vcds 11.11 nie pokazuje mi nic po 23 bajcie, moze nawet te co mi pokazuje maja wiecej funkcji I stad te bledy. Bardzo by pomoglo jakby ktos z Borden P wrzucil screeny
Lub podpowiedzcie na pw jaki kabel I vcds pokaze mi wszystko
Nie wiem czy Ci to w czymś pomoże każdy ma inne wyposażenie i do tego musi być kodowany moduł, w innym przypadku będzie sypał błędami chyba że masz takie samo wyposażenie F58A5F16821910800F00004B14000000000952315C05000000 2000000000
Jeżeli chodzi o światła tylne to wpisz w bajcie 3 liczbę 06
witam. przeczytałem cały temat i chciałbym pozbierać wszystkie wiadomości w całość.
posiadam borda "A" samochód rok 2003 i chciałbym kupić z Literką "K"
miedzy innymi uruchomić doświetlanie zakrętów, oświetlanie pod nogi oraz montaż bi-xenonu z DRL
czy po zmianie i odpowiednim zakodowaniu będzie działać wszystko co do tego czasu??
interesuję mnie lusterko fotochromatyczne?? wszystkie kontrolki? itd?
Bedzie dziallac wszystko to co chcesz dodac z tym ze Drl przy zakodowaniu na tryb skandynawski, czyli po przekreceniu kluczyka od razu wlacza sie Drl, dopiero bord P daje mozliwosc ze w pozycji 0 przy zakodowaniu na skandynawie nie swieci sie nic. Dopiero w pozycji auto wlacza sie Drl lub mijania w zaleznosci od pory dnia Czy deszczu bo jak dobrze rozumie masz te dwa czujniki.
Btw. Swieca komus Drl po zmianie borda na K lub P bez kodowania na skandynawie?
jak masz odpowiedni wlacznik to nie potrzebujesz kodowania na skandynawie zeby wl/wyl DRL
lusterko nie bedzie dzialalo, trzeba pociagnac nowe przewody odpowiednio do borda i do "+"
On nie dodaje fotochromu do lusterek tylko ma teraz Takie w srodku jesli dobrze zrozumialem kontrolki tez ma. I te srodkowe z fotochromem bedzie dzialac, a gdybys chcial dolozyc zewnetrzne z fotochromem to tak jak pisze PROSTO
Mam już lusterko z fotochromem i czujnikiem zmierzchu w obecnej konfiguracji
dkamosinski mialem fabrycznie zamontowany "czujnik zmierzchu" i lusterko foto,po zmianie borda nawet kontrolka sie nie swiecila w lusterku a c/l home dziala non stop. trzeba pociaganc nowa instalacje i wpiac sie w inny pin borda.
co i gdzie podlaczyc podpowiedzial Czarek wiec jest to zrobione mozliwie najlepiej
Tez mam fabrycznie ambiente zmienilem bord i fotochrom dziala jak dzialal i ch/ lh tez przy zmianie borda na K a teraz na P
Wiec mysle Piotrek ze wszystko bedzie po staremu, tylko dokodujesz nowe funkcje. Jesli okaze sie inaczej to masz instrukvje Czaro
No tak, ale Ty masz czujnik deszczu oraz zmierzchu. Wowczas jest juz ta nowsza instalacja i wszystko dziala.
Natomiast PROSTO pisze o czujniku zmierzchu (bez deszczu) i wowczas jest problem.
podsumowujac, przy zmianie borda z A na K
zainstalowany czujnik deszczu/zmierzchu- fotochrom oraz c/l home dziala wszystko poprawnie
zainstalowany czujnik zmierzchu -fotochrom zadziala po zmianie okablowania c/l home dziala bez zwgledu na pore dnia
No ale jak?
chodzi o włącznik DRL w rolce, a nie w pokrętle?
Czaro pisał w temacie o przełączniku by podłączyć 4pin we wtyczce 7pinowej przy włączniku >> Borda kostka E 10pin
Ale, w mojej instalacji do 4pin w we wtyczce 7pinowej dochodzi +12V, powinienem je zastąpić, czy się do tego "podpiąć"?
wczoraj nad tym siedziałem, ale zabrakło mi czasu na wyciągnięcie pinu na próbę.. są strasznie upierdliwe
powinien zastąpić, pociągnij nowy przewód od przełacznika z tego pinu 4 do Bordnetza E10 bo inaczej spalisz sobie pokrętło robiąc zwarcie. Stary pin zawiń w izolację. Tak najprościej.
Lusterko:
pin 1 - +12V (seryjnie bezpiecznik SC4 5A)
pin 2 - masa
pin 3 - bordnetz wtyczka B pin 1
pin 4 - sterownik/silnik drzwi lewych i prawych wtyczka 20pin pin 1
pin 5 - sterownik/silnik drzwi lewych i prawych wtyczka 20pin pin 10
Czujnik deszczu/zmierzchu
pin 1 - +12V (seryjnie SC16 10A)
pin 2 - masa
pin 3 - bordnetz wtyczka F pin 3
Z racji, że będę z tym działał.. Jeszcze jedno pytanko.
Czy wystarczy pociągnąć tylko 2 nowe przewody do pinów 3 i 3 w lusterku i czujniku skoro tylko bord się zmienił? Tak na logikę zasilanie przed wymianą borda musiało być już w lusterku czy czujce - chyba, że dużo mocniej zmieniła się ta instalacja.. Chciałbym jak najmniej zmieniać w stosunku do oryginału.
Btw. Nie ma tragedii w związku z tym, że RM04 ma SC4 10A, a nie 5A i trochę inne funkcje?
Gdyby do lusterka dochodzilo te +12V to by ono dzialalo. Nie kombinuje podlacz od nowa. Instalacje sa inne.
Witam.
Ja zas chcialem wrocic do tematu LEDow. Co prawda mam TT, ale bordnetz ten sam co w A3. Obecnie mam wersje 8P0-907-279-H: 24 Byte (Highend). Na wielu stronach jest napisane, ze do LEDow potrzeba bordow z koncowka K, N lub P. U nas na forum TT kilka osob juz ma zakodowane LEDy na H i dzialaja normalnie ze sciemnianiem. Jaki jest wiec sens kupowania w/w wersji, skoro kodujemy to na 21 bajcie, H ma 24 bajty i dziala to normlanie? Moze to jest mit powtorzony 1000 razy i stal sie "prawda"?
8P0 907 279 H to bord od TT, gdzie ledy byly duzo wczesniej niz w 8p. Wiec nic dziwnego, ze mozna zakodowac ledy. Dodam, ze H zostal zastapiony przez K.
Im wiecej bajtow to po prtostu wiecej opcji mozliwych do zakodowania. W kazdym kodowanie swiatel jest na 21 i nie widze zwiazku.
Jaki jest sens kupowac K, N, P? Ano taki, ze nikt wczesniej nie widzial, ze ten od tt obsluzy ledy, no i najwazniejsze - tych z h to w zyciu nie widzialem na allegro.
Witam wszystkich od jakiegoś czasu mam zamontowanego borda N wczoraj zauważyłem że mam zużyte wycieraczki przedniej szyby postanowiłem je wymienić co się z tym wiąże włączyć wycieraczkę w tryb serwisowy czyli po staremu wyłączyć zapłon manetka w dół i nic nie działa i po nowemu w liczniku set wiper front zaznaczyłem ptaszek i też nie działa. Dodam że zmieniłem borda z A na N ma ktoś jakieś pomysł czemu ta wycieraczka nie działa ??
U mnie po wymianie na K działa tylko z menu.
Btw. wycieraczki wymienisz bez trybu serwisowego. Nigdy go nie uzywalem do tego celu.
nie chce ,aby zaraz zobila sie licytacja co komu dziala na jakim bordzie, ale ja napisze tylko ze na K dziala mi tryb serwisowy (zmienilem z A na K)
czyli niema możliwości sterowania tą wycieraczką z menu licznika :/ ?
Musisz mieć Borda K zeby używać trybu serwisowego z menu, zreszta wymień to normalnie bez trybu serwisowego, to jest 20sekund roboty ta wymiana wycieraczek :)
Źle się zrozumieliśmy borda mam zmienionego na N Licznik poliftowy mam założony po 2009 roku po zakodowaniu rozszerzonego manu w bordnetz przestaje mi działać manetka jak to było wcześniej w menu licznika pokazuje się tryb serwisowy wycieraczki ale nie działa a jeśli coś nie działa to denerwuje :) Nie chcę rezygnować z tego menu bo mam tam ustawienia CLH i takie tam
W takim razie z mojej strony pomysłów brak, ewentualnie sprawdź jaką cyfrę masz zapisaną w 82 kanale adaptacji licznika, ja mam 2 (licznik co prawda przedlift 08 r) i z bordem P (a N to praktycznie to samo) wszystko działa jak powinno.
sprawdzałem adaptację mam zakodowaną 2 może to ma związek z tym błędem którego mi się nie udało usunąć po zmianie borda może ktoś się z nim spotkał
Adres 09: Centr.zesp.elektr. Plik etykiet: AKP\8P0-907-279-30-H.clb
Oznaczenie elementu: 8P0 907 279 N HW: 8P0 907 279 N
Komponent i/lub wersja: Bordnetz-SG H53 2701
Kodowanie: A10A4F0E8228148098000000000000000018FF0F0002020E00 0000000000
Kod serwisu: WSC 06777 128 39896
Dodatkowe informacje: 8P1955119 Wischer WWS Audi350 0130
VCID: 4895708D3B871D58A95
Kody błędów zostały skasowane.
Znaleziono 1 błąd:
00926 - Zacisk 30
011 - Przerwa w obwodzie
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 01101011
Priorytet błędu: 4
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 98
Przebieg: 189860 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2013.02.03
Czas: 12:45:00
Ramka zamrożona:
ON
Napięcie: 5.00 V
ON
ON
OFF
OFF
OFF
St4chu a spróbuj przełożyć przekażniki 449 od terminala 30 na bordzie z innym bo po błędzie wskazuje że gdzieś jest zanik napięcia które powinno być cały czas i może to wpływa że nie działa połozenie serwisowe bo wtedy musisz wyłaczyć zapłon ale tu nie jestem pewien w 100% czy to będzie.
Szukam potwierdzenia, czyli bord H dziala bez problemu w a3?
Moze ktos mnie uswiadomic co dziala na bordzie K i nie bedzie dzialac na bordzie H? 30byte kontra 24byte z czego w tym pierwszym nie ma nic powyzej 24byte do zakodowania
Witam
Czy bordnetz A obsłuży czujnik zmierzchu, lusterko fotochrom oraz C/L home?
pozdrawiam
obsluzy, ale tylko w pierwszych rocznikach (o ile instalacje miales). w pozniejszych zmienia sie instalacja.
Chodzi Ci o instalację do lusterka? Pewnie jej nie ma, ale jak bym ją doprowadził to powinno wszytko działać?
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
jak nie bylo lusterka i czujnika to jej nie ma. jak dobrze poprowadzisz to bedzie dzialac. do tego potrzebny jest wlacznik z auto.
Kamyk na autostradzie przyśpieszył u mnie ogarnięcie tematu z lusterkiem i czujnikiem.
Mam 3 pytania tylko do tej rozpiski:
Czy jest jakaś zasada numerowania pinów? Szukałem trochę w necie i wydaje mi się, że czujnik deszczu/zmierchu ma pin 1 od strony wypustki we wtyczce, jak to wygląda w przypadku wtyczki lusterka? Wtyczka bixenonów miała ladnie opisane numery pinów ale tutaj nie mogę się doszukać..
Czy stare kable ciąć w bordzie czy wpinać się w nie? (nie wiem, może akurat będą puste te piny)
Chciałbym wykorzystać moją starą wtyczkę od lusterka fotochrom/zmierzch - czy mogę nie ciachać kabli idących do lusterek bocznych? Czy nie zmieniły się piny w tym przypadku?
Będę wdzięczny za pomoc.
numery pinow masz na wtyczkach, czasami na gniazdach.
ciagnij nowa instalacje oprocz do lustek bocznych (o ile byla) oraz do masy. miales zupelnie gdzie indziej podlaczone do borda (pin1 i 3 w lusterku). oczywiscie mozna wykorzystac stare kable i je poprzepinac, ale latwiej ciagnac nowe, co i tak musisz zrobic nie majac wczesniej czujnika deszczu.
jak zmieniasz szybe, pochwal sie wycenami.
No więc z szybą sprawa wygląda tak:
W październiku wykupiłem razem z Minicasco opcje autoszyba w PZU - 80 albo 100zl.
Szyba poszła mi jakoś 9 marca na autostradzie, półksiężyc bez klasyfikacji do naprawy.
Zadzwoniłem do PZU, za 3 godziny kontakt z Nordglass.
Szyba to oczywiście zamiennik ich produkcji, ale ja jestem zadowolony, nie widzę sensu dopłacania aby mieć oryginał, a i tak mam tyle pomodzone w aucie, że jak ktoś przyjdzie je kupić za 2 lata to nie będę mu nawet tłumaczył tylko podziękuję..
W nordglassie dopuszczają wkład własny, dzięki czemu możesz dopłacić do szyby pod czujnik deszczu - dopłata 140zl.
Do tego czujnik deszczu z blaszką mocującą - 130zl
Wtyczka i przewody naprawcze - 50zl
Lusterko kompletne z fotochromem i 2 maskownice - 200zl
Takze calosc to jakies 600zl i stare lusterko na sprzedaz
P.S nie masz moze rozpiski pinow lusterka i borda z 2004 z elsy zakladajac fotochrom i zmierzchowke w lusterku?
Jesli lusterko bylo zasilane z borda to i tak powinno miec mase podpieta?
Chcialbym jak najmniej zmieniac oryginalna instalacje..
witam czy wie ktoś czy podejdzie bordnetz od tourana do audi wygląd ten sam więc dlatego pytam a z tego co czytałem to nigdzie się nie spotkałem żeby ktoś z innych aut próbował..
Wyglad nie ma znaczenia, podaj numer czesci.
bordnetz od tourana 1KO 937 049 L nr są inne znaczy że nie podejdzie?