nie ma co rozpisywac sie czy dzial i komu na jakim bordziej ,niemniej ciekawa informacja
Witam
Proszę o podpowiedzi, chciałem dziś zakodować system skandynawski w module komfortu opcja występuje zaznaczam ją ale światła nie reagują. to samo z lusterkami grzanymi. zakupiłem wkłady ogrzewane instalacja była w lusterkach ale nie grzeją po zakodowaniu. niestety nie wiem jaka literkę mam przy moim module bo w programie tylko były cyfry 907 279. Dodam że moje autko jest z 2003r a silnik to zwykłe 1.6 i tak zastanawiam się czy to wina modułu- że niby ubogi czy inna przyczyna. dodam że szyby z pilota sie otwierają i zamykają i centralny blokuje się po przekroczeniu 20km/h wiec chyba nie jest taki golas ale że skandynawski nie chce działać to możliwe?
witam, mam problemik mianowicie zakodowałem grzane lusterka i teraz przednie szyby nie chodzą w automacie trzeba trzymać przycisk zamykania i otwierania szyby cały czas :/
u mnie sie tak dzieje jak rozepne akumulator , ale kilka razy sie otworzy zamknie i wraca do normy.
Mam ciekawą zagadkę.
Kupiłem Bordnetz do A3jki.
Nie do mojej ale u siebie chciałem sprawdzić czy wszystko z nim ok.
Podpiąłem niby wszystko ok ale...
Nie działały wycieraczki z przodu i tylko one. (Spryskiwacz np. działał).
Z powrotem zamieniłem na mój i też nic. Nie działa.
Uporałem się z tym i na moim bordzie wycieraczki działają ale na tym 2 już nie.
Wygląda na to, jak by nie było komunikacji ze sterownikiem wycieraczek po LIN.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Moze brak przekaznika.
Nie Czarku.
Przekaźniki były podmieniane a nawet kupione inne celem sprawdzenia.
Skończyły mi się już pomysły.
- - - Aktualizacja postu - - -
Nie wiecie co może być nie tak?
Na moim bordzie w 9. Central El. jak wezmę LCoding mam do wyboru borda i wycieraczki a na tym 2 tylko borda.
Macie jake kolwiek pomysły?
istnieje jakiś inny bordnetz żebym mógł na nim zakodować*nieskrętne poliftowe bixy? nigdzie nie mogę znaleźć wersji K :(
Witam. Zmieniłem borda z C na K chcąc aktywować doświetlanie zakrętów i dodatkowe menu w fisie i mam problem, zakodowałem wszystko jak jest to wcześniej opisane i obie funkcje mi nie działają. kolejny problem to zakodowałem światła do jazdy dziennej na halgenach w trybie "amerykańskim" i po zaciągnięciu ręcznego nie gasną. bord nie wywala żadnych błędów. Ma ktoś jakieś sugestie?
kolego miałeś podobny problem, co zrobiłeś że zadziałało doświetlanie zakrętów?
Zimna diagnostyka - nie sprawdza zarowek i mozesz wlozyc zarowke led.zaznaczylem wewnetrzny algorytm sterowania swiatlami oraz bit 3 .4 kierunkowskazy poprzez halogeny .Wczoraj sie bawilem i mi sie zrobilo doswietlanie podczas wlaczenia kierunku a mialem tylko podczas ruchu kierowinicy prosze o pomoc zeby wrocilo do normy tzn doswietlenie tylko poprzez ruch kierownicy
Doszedłem ze ma tak byc jak przy wlaczaczonych kierunkach jak i przy skrecie kierownicy.Fajnie ze w trybie USA halogeny w dzien sie nie zapalaja. tez mam tak ze jak zaciagne reczny to swiatla nie gasna
Witam,
Ja mam problme z ustawieniem długich/halogenów jako świateł do jazdy dziennej.. wyskakuje ciągle problem i nie akceptuje mi halogenow na wylaczonych swiatlach.. to samo jesli daje na auto i chce zeby dlugie byly jako dzienne.. (w a4 robilismy to i dzialalo)
sterownik w moim 8p 8p0 907 279 C ... moze cos pomozecie
Próbowałem tak.. nie chcą się w ogóle zapalić.. a jak zapalały to razem z pozycyjnymi..
jak chce na koncu zaakceptowac to wyskakuje blad
Witam.
A ja mam takie proste pytanie.
Czy bordnetz w A3 i golfie V jest ten sam ?
Czy z golfa podejdzie do audi ?
Powtarzane to było wiele razy...
NIE.
przerobiles czy przeczytales kilka razy??
Ja sobie reki nie dam uciac, ze nie bedzie dzialal
Nikt sie nie chwalil, ze probowal. Nie robmy ankiety kto co uwaza. Na te chwile sie nie da (tak wskazuje logika), jak sie da to czekamy na info.
Tak. Sprawdzałem. Nie działa.
Ja to rozumiem, tylko czesto sa powtarzane bezsensowne informacje, jedna osoba palnie klupote lub twierdzi tak czy inaczej wlasnie dlatego, ze logika tak wskazuje, a pozniej zostanie to powielone million razy na innych forach. Do tego wlasnie zmierzam, nie robimy ankiety co kto uwarza a jak jest naprawde. W tym wypadku jednak kolega mich1814 twierdzi ze ma poparcie w praktyce.
Mozesz napisac co nie dziala? czy wcale nie dziala?
Powiem tak.
Jeśli komuś barrrdzo by zależało, i ten ktoś postawił sobie za punkt honoru posiadanie borda z golfa w 8P to coś może by wyrezał.
Pierwszy problem to brak komunikacji z bordem. Drugi to pinologia jest trochę inna i trzeba by było trochę pokombinować, po przepinać piny ale jak sprawdzałem nie wszystko się da ponieważ w kilku przypadkach średnice przewodów się nie pokrywały.
Witam mam modul bornetz 8PO 907 279 i na jaki modul moge wymienic by halogeny zakodowac ?
Cześć czy na bordzie z końcówką F da się zakodować doświetlanie zakrętów ??
Niestety nie. Doświetlanie zakrętów możliwe jest na 30 H bitowcach.Musisz szukać borda z końcówką J, K, N lub P
Witam, od jakiegoś czasu mam problem z komunikatem spalonej żarówki lewej i prawej drogowej, nie mogę sobie z tym poradzić i postanowiłem wyłączyć zimną diagnostykę żarówek w Bordnetz. Mam wersję 23 bitową z literką F. Mój problem polega na tym że mimo wyłączenia diagnostyki komunikat cały czas się wyświetla. Ma ktoś może jakiś inny pomysł na rozwiązanie mojej zagadki?
Właśnie chodzi o to że nie :( Już byłem zdesperowany do tego stopnia że wymieniłem wszystkie żarówki jakie tylko mogłem i dalej to samo...
Mam sportbacka z 2006 roku i chce włożyć ledy/neony światła poliftowe. Czy obsłuży to każdy bordnetz ?
Tak..
Chcę zaprogramować światła a'la us (świecące kierunki). Jednak w moim bordnetz 8p0 907 063 nie widzę opcji usa&canada blinker gdzie mogę zmienić wartość z 10 na 25. Jest to w ogóle osiągalne w tym sterowniku?
Witam,
odrzebię trochę stary post, ale jakże dla mnie przydatny (i pouczający).
Jakiś czas temu bawiłem się kodowaniem w bordnetz i chyba "przypadkiem" zaznaczyłem opcję BYTE 22, bit 4:
http://images62.fotosik.pl/1029/20d419c3714d7317m.png
Skończyłem zabawę i tyle, jeździłem normalnie.
Niedawno przypadkiem na postoju zauważyłem, że nie świacą mi się oba boczne kierunkowskazy.
Sprawdziłem żarówki, bezpieczniki i nic, po prostu nie było napięcia na przewodach.
Nadmienię, że wyjęcie żaróweczek kierunków było od razu sygnalizowane na FISie, czyli problem nie był z wiązką.
Przeglądając forum, natknąłem się na kilka podpowiedzi, które mogły być związane z kierunkami bocznymi:
BYTE 2, bit 6:
http://images62.fotosik.pl/1029/5e04d6be63dd1b01m.png
Manipulacja tym nie przynosiła żadnego rezultatu.
Po rozwiazaniu problemu (pierwszy obrazek) stan tej opcji nie ma u mnie wpływu na poprawne funkcjowanie kierunkowskazów bocznych - niezależnie od wartości, kierunki i tak świecą.
BYTE 23, bit 7:
http://images65.fotosik.pl/1029/ac96d17154f2818dm.png
Manipilacja tym powodowała, że załączał mi się prawy halogen.
Dopiero post noremorse rozwiązał mój problem - w życiu bym nie wpadł na to, że ta opcja może mieć cokolwiek współnego z kierunkami.
Dodatkowo, poniżej pokaże "efekt" długiej jazdy (ok 6h) z włączoną opcją BYTE 22, bit 4.
Żarówka lewego bocznego kierunku tak się rozgrzała, że nadtopiła obudowę tego kierunku (ale sama nadal działała):
http://images65.fotosik.pl/1029/e22924a8fe0c18bbm.jpg
http://images61.fotosik.pl/1026/d5a8b6b1437ae380m.jpg
http://images63.fotosik.pl/1026/6defc05a85169b14m.jpg
Kończąc, przesylam podziękowania dla noremorse i postu, który rozwiązał mój problem.
Mam Bord 30 bitowy(końcówka K) i chciałem uruchomić domykanie szyb po zamknięciu auta.Zgodnie z poradami z tego forum zaznaczyłem odpowiednie bity, zapisałem ale to nie działa.Co może być powodem tej sytuacji?
Zamykanie szyb koduje się w module komfortu, więc sprawdź czy aby poprawnie zakodowane.
Dokładnie kodowałem to w module komfortu ale nie działa.Auto z podpisu oraz bord "K" ,były te bity do zaznaczenia ,zaptaszkowałem i nic ?
A dziala ci wogole automatyczne domykanie? Jesli nie to kodowanie nic Ci nie da.
Tu masz procedure: http://www.a3-club.net/forum/showthr...uszczanie-szyb
Mam pytanko moja wersja borda to 8P0-907-279-N auto 2008 rok modelowo 2009 jest mi ktoś wstanie doradzić na jakiego borda mógłby wymienić obecnego. Według mnie brakuje możliwości ustawienia kilku rzeczy w tym który posiadam. Jak np. domykanie szyb/szyberdachu podczas deszczu o ile to zadziała w moim modelu.
Panowie, pomóżcie
dzisiaj chcieliśmy zakodować dzienne i wykorzystać do nich światła wewnętrzne "długie" i ni cholera, prawdopodobnie udało nam się tylko uzyskać to na przeciwmgielnych.
Nie siedzę aż tak mocno w tym temacie i czasem czytając to dla mnie czarna magia, dowiedziałem się że mój bordnetz jest 20bitówy
czy jest opcja wymiany na wyższy model bez komplikacji i przeróbek? a3 8P z 2005r na xenonie pojedynczym,
co potrzebuję to drl w wewnętrznych światłach i doświetlenie zakrętów w przeciwmgielnych, później ledy na tyłach
jak to ogarnąć?
Bord podjedzie Ci byle jaki byle by był z listy (parę stron wcześniej). Na zwykłych xenonach DRL nie odpalisz, potrzeba do tego bixenon. Jak chcesz doświetlanie to musisz znaleźć P albo N (o ile dobrze pamiętam), ogólnie 30bitowe H.
żaden bord nie daje możliwości zakodowania sw dziennych na św długich.
Mam w swojej A3 z 2007 roku poliftowe białe zegary z opccją advanced menu. Mam prośbę do użytkowników z wersją borda K lub wyższą z takimi samymi zegarami, jakie dokładnie opcje dodaje bord K lub wyższy ?? O opisanych wcześniej dwóch czytałem. Jest coś więcej ??
Pytam, bo na chwilę obecną ciężko takie dostać na znanym portalu aukcyjnym a nie wiem czy jest sens się w to bawić czy po prostu zamienić na F bo aktualnie mam E.
K - najwazniejsze to doswietlanie zakretow halogenami oraz oblsuga lamp bix poliftowych led.
E jest bardzo okrojony. Wiele rzeczy nie ma. Przeczytaj ten temat, sa screeny nawet. Tych chciec przeczytac.
Czytałem cały wątek i wszystko co i jak mniej więcej wiem. Chodziło mi w poprzednim poście konkretnie tylko o funkcję rozszerzonego menu fisa. Ktoś wcześniej napisał, że wersja K dodaje na fis ustawienie czasu CLH i jeszcze jakąś drugą funkcję, zapomniałem teraz.
Moje pytanie czy oprócz tych dwóch jest coś więcej. Nie mam xenonów tylko zwykłe lampy bez halogenów nawet więc na dobrą sprawę do reszty spokojnie wystarczyłby F
Edit:
Dobra, mam już borda K i wszystko wiem. Swoją drogą znalazłem kompletnego K razem z przekaźnikami w śmiesznej cenie 199zł