|
witam
mam problem tego typu ze gdy wlacze klime na jak najzimniejszy nadmuch chlodne powietrze leci tylko z dwoch kratek od strony pasazera, przy drzwiach i z jednej srodkowej, z dwoch pozostalych leci cieple, przy zwyklym nadmuchu jest tak samo, co moze byc przyczyna?
Klimatyzacja jest dwu strefowa, rozumiem ze temperatura jest taka samo ustawiona dla pasażera jak i dla kierowcy?
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
tak, jest ustawiona taka sama, od strony kierowcy leci caly czas cieple a od strony pasazera dziala dobrze
Witam
Od kilku lat mam mały problem z klimatyzacją. Przez rok ubywa niecałe 100 gram czynnika co wydaje mi się normą. Problem w tym, że gdy brakuje te 100 gram to klima już nie chodzi. Rok temu nabijałem i całe lato chodziła. Aktualnie chodzi kilkanaście minut i przestaje. Z tego co słyszałem to gdy jest mało czynnika klima powinna chłodzić ale słabiej, a u mnie przy niewielkim ubytku już nie chodzi. Niedługo będę nabijał klime i zastanawiam się czy nie potrzeba wcześniej wymienić jakiegoś elementu. Czy możliwe że wadliwy jest zawór rozprężny?
mati, a jak schodzisz z temperaturą, też nie działa ? ja zauważyłem u siebie że trzeba by słabnącym działaniu schodzić z temp na kimatronicu
Hejka,
Z góry uprzedzam, że przeglądnąłem ostatnie 30 stron tematu i odpowiedzi konkretnie na ten temat nie znalazłem. Mam od dłuższego czasu taki problemik, że załącza mi się (sporadycznie, najczęściej rano, gdy jest chłodniej) przycisk ECON (jest podświetlony) i świeci się razem z AUTO + nie da się go wyłączyć. Jednak wystarczy zgasić silnik i odpalić od nowa i przycisk jest wygaszony a klima działa normalnie. Czynnik mam uzupełniony. Wiecie co to może być? Czujnik czasem głupieje czy coś? Dzieje się to naprawdę rzadko i już od dłuższego czasu, ale jednak bywa irytujące bo czasem muszę restartować silnik np. na światłach bo mnie to draństwo denerwuje
A druga sprawa poza tematem. Przeczytałem gdzieś tam wcześniej, że ECON to właśnie zwykła dmuchawa z wentylacji jak w każdym aucie bez klimy. Od czego w takim razie są te przyciski na panelu (cały czas myślałem, że to właśnie one uruchamiają standardowy nawiew). W skrócie - jak chcę otworzyć okna i wyłączyć klimę to uruchamiam ECON czy to po prawej?
Przyciski te służą do regulacji kierunku nawiewu strzałka w dół to nawiew na nogi góra na szybe a kratka uruchamia nawiew z kratek Np zimą w trybie auto nawiew nie leci przez środkowe kratki jak wcisniesz ten środkowy przycisk to poleci przez nie nawiew. Econ służy do trybu klimatyzacji bez użycia schłodzonego powietrza czyli wyłącza sprężarke . Co do twojego problemu to chyba bez Vaga sie nie obejdzie
Możliwe że sprężarka się zacina.
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Ostatnio edytowany przez igurex - 16-04-13 o 14:03
kosmo czyli zuzycie paliwa sie nie zmniejsza w 8p jak sie wlaczy econ skoro sprezarka chodzi caly czas ?
There are currently 8 users browsing this thread. (0 members and 8 guests)