klapka cieplo/zimno badz czujnik ,bez diagnostyki mozna wymieniac w ciemno i szukac usterek
Printable View
klapka cieplo/zimno badz czujnik ,bez diagnostyki mozna wymieniac w ciemno i szukac usterek
mam pytanie odnośnie klimatronica klima działa fajnie, tylko moje pytanie czy tak ma być bo naciskająć przycisk AUTO jest klima włączona ale gdy ją chce wyłączyć tym samym przyciskiem AUTO to nic nie reaguje dalej jest włączona, dopiero gdy nacisnę - lub + od siły dmuchawy to wyłącza się AUTO (klima gaśnie) to tak jest prawidłowo?
Na Auto zawsze włącza sie klima (jak nie jest za zimno). Mozna ją wyłączyc tylko gwiazdką. Ale to że przy zmniejszaniu nawiewu sie wyłącza to dziwne. U mnie tak nie ma.
funkcja auto- czyli panel sam decyduje z jaka predkoscia ma krecic sie wentylator.
proponuje poczytac
http://www.a3-club.net/forum/showthr...55#post1217255
to własnie normalne, bo to juz wtedy manual jak sam regulujesz, jak zmienisz temp to bedzie nadal auto
- - - Aktualizacja postu - - -
jak kolega napisał:
mozna zrobić test klimy z vaga, to coś moze wiecej sie uda dowiedzieć
sądzę że u Ciebie jest inaczej, ponieważ ja nie mam śnieżynki bo Ty masz wersję przedliftem i u Ciebie jest nieco inny klimatronic. To że wyłącza się klime siłą dmuchawy ( +, - ) to raczej nie nazwał bym dziwnym, bo to jest po prostu ingerencja w tryb AUTO. A AUTO ma samo utrzymywać siłę nadmuchu. Moje pytanie nadal brzmi czy w klimatronicu Audi a3 wersja po lifcie tryb AUTO wyłączę jakim przyciskiem? Chodzi mi o to czy jak dwa razy nacisnę AUTO to wyłączyć powinno mi klimatyzację?
Po prostu jak wyłączyć tryb AUTO nie bawiąc się guzikami + - nadmuchu? Bo na logikę wydaje mi się że trzeba by nacisnąć ponownie przycisk AUTO żeby ten tryb wyłączyć a tak u mnie się nie dzieje więc obawiam się że jest jakiś problem?
klimatronik nie zapamietuje ustawień przed wciśnieciem auto więc wyłączenie tym samym przyciskiem jest nierealne :) i niestety wtedy nie logiczne poniewaz po prostu klimatronik by nie widział do czego wrócić :), więc aby zmienić tryb auto trzeba wprowadzić coś swojego manualnego np siły, kierunki nadmuchu aby wejśc w tryb manual
a jeszcze pytanie, jak mam AUTO włączone klima chodzi i nacisne mu ECON to wtedy sprężarka klimy wyłącza się? klima niepracuje? Bo wtedy świeci się i AUTO i ECON.
Podlacze sie pod temat, mam problem ze sprezarka nie dochodzi prąd do niej i wogóle wiatraki się nie załączają. Czynnik jest, cisnienie ok, bzpieczniki ok, sprezarka dziala po polaczeniu na krotko i chlodzi. Wina czujnika? Jakiego ? Po polaczeniu pod kompa nie ma bledow
Panowie potrzebuję pomocy.
Mam dwie audi A3 8L jedna z klimą druga bez i chciałbym z jednej do drugiej przełożyć klimę. Jest jakiś wątek na tym forum o tym? Prosiłbym o jakieś porady co do tej operacji.
sprawdz przekaźnik klimy pod akumulatorem, bo pewnie coś tam moze byc nie halo
jest to niestandardowy mod w naszych a3 :),
wątku o tym na forum nie ma, ale są wątki o wymianie nagrzewnicy, zdejmowaniu deski rozdzielczej, wymianie chłodnicy, ew osuszacza, dołozenie wiązki elektrycznej a to bedziesz musiał zrobić i jeszcze troche, przeechodzilem to w swojej a3, ktora była bez klimy :)
jak chcesz to sobie zernij do tematu o mim aucie, pierwsze strony to bedziesz mniej wiecej wiedział co cie czeka, lub temat a3 DanioUK ktory takze klime zakładał
jeśli masz troche pojecia to działaj jeśli nie za bardzo to oddaj do warsztatu, gdzie robili takie rzeczy
Mam problem z klimatyzacją, raz się załącza raz nie, najczęściej załącza się po nocce w garażu a tak to praktycznie nigdy. Klima jest nie nabita, na vagu wyskakuje mi bład 604 Potencjometr G113.
Pytanie gdzie tego szukać, jak rozwiązać ten problem.
Odepnij wtyczke od czujnika plynu chlodzacego na prawo od filtra oleju i zewrzyj dwa styki. Jesli dziala to masz uszkodzony termowylacznik. Potencjometr wg mnie nie ma tu nic do rzeczy.
Witam serdecznie!!
Mam problem z klimatyzacja, nie chlodzi prawidlowo. Sprawdzilem bledy na klimatroniku i wyskoczyly nastepujace:
- 03.1 (G56) Czujnik temperatury wewnętrznej, w desce rozdzielczej, ciągła przerwa, zobacz 02.1
- 11.7 Klapa centralna, czasem blokowana
- 15.3 Potencjometr silnika klapy powietrza, czasem przerwa
- 50.3 - to nie wiem co oznacza, moze ktos sie orientuje
Wymienilem ten czujnik temperatury i zamiast bledu 03.1 jest teraz blad 03.3 (Czujnik temperatury wewnętrznej, w desce rozdzielczej, czasem przerwa)
Czy na podstawie tych bledow ktos moze jest w stanie zdiagnozowac dlaczego klima nie chlodzi??
Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i porady.
Pozdrawiam!!
Witam . mam komplet klimatyzacji manualnej ze skody octavi jak dojdzie biorę sie za montaż bo w moim audi nie ma jej wogole . klimatyzacja manualna proszę was o schematy elektryczne rozmieszczenie wiązek itd . rozmieszczenie rurek itd to raczej prosta sprawa . montowałem parę lat temu klimę do mojej mazdy 323f BA z tym ze tam wiązki itd były zamontowane fabrycznie brakowało bezpieczników i przekaźników tylko a w audi nic nie ma . z wasza pomocą chciałbym napisać manual na forum jak wygląda montaz takiej klimatyzacji większość nie posiada klimatyzacji w egzemplarzach przedliftowych wiec takie informacje na pewno sie tu przydadzą. Prosze tez nie pisać postów typu daj spokój to nie będzie działać itd . mając mazdę tez mi to mówiono a przez 5 lat u mnie klimatyzacja chodziła bez problemu i u następnego właściciela chodzi do dzis
klimatyzacji manualnej w a3 nie było, więc schematów elektrycznych takze nie ma, tak w ramach wyjaśnienia
skasuj błedy i zobacz ktore wrócą, zrob jeszcze test klimy vagiem i zobacz co tam wyjdzie,
fakt ze przy tych błędach klima powinna działać
No tyle to wiem .. jak zwykle bardzo wyczerpujacej odpowiedzi uzyskałem na tym przykrym forum . wiem ze nie było manualnej jakos sobie poradze tym bardziej ze sam zakładałes Kosmo taka klime i nawet pyska nie otworzyzsz ******sty koles jestes tak trzymaj :thumbright:
Jak skasowac bledy za pomoca klimatronica?? nie posiadam kabla zeby podpiac do kompa.
nie taka, tylko klimatornik, a jak manuala nie zakładalem to co mam pisać.
pisze jak jest a nie jak co niektórzy, przeciez bajek i mechanicznie jak to ci nie bede opowiadał bo pisales ze juz klime zakładales więc nie rozumiem o co masz pretensje
pysk to moze mieć twoj pies, a nie ja.
a jeśli dobrze pamietam to kolego miales mi maty do grzanych foteli przysłać oraz włączniki i jakoś ich nigdy nie zobaczylem więc kto tu jest za***sty koles
PS.
nie mam etatu na forum aby wszystkim odpowiadać,
To co moze byc przyczyna ze mimo wymiany czujnika teraz wyskakuje blad 03.3 (Czujnik temperatury wewnętrznej, w desce rozdzielczej, czasem przerwa)
Czy to moze byc przyczyna ze nie leci zimne powietrze??
Sprezarka na pewno sie zalancza, a przewodu nie sprawdzalem
Co to się mogło stać:
- po wciśnięciu przycisku na panelu zapala się śnieżka, ale nie startuje sprężarka ani wentylatory,
- na krótko działa 1 i drugi bieg
- podmieniałem sterownik wentylatorów na identyczny i też nic
- brak napięcia na wtyczce od sprężarki
- na czujniku od sprężarki (4 piny) na 2ch nie ma przejścia, na 2ch kolejnych omomierz wskazał ok 0,23 Ohm,
- bezpieczniki na akumulatorze sprawdzone, jest przejście, dodatkowo wszystko przeczyściłem.
Dalej nie działa.
Dzisiaj sprawdzilem jeszcze raz i sprezarka jednak sie nie zalacza - napięcie na sprężarce klimy - jest ok. 9 V, a podobno powinno byc wieksze. Podlaczona na krotko dziala. Co moze byc przyczyna tego niskiego napiecia i czy to moze byc przyczyna ze sprezarka sie nie zalacza.
Wymienilem te bezpieczniki na nowe i niestety dalej nic :/ , nie moge narazie sprawdzic tam napiecia bo nie posiadam przy sobie miernika
Bezpieczniki wszystkie sprawdziłem od razu i dalej nic...
a napiecie na tych bezpiecznikach? jak jest na bezpiecznikach w kabinie co podalem to potem sprawdzasz napiecie i czy jest połaczenie z przekaźnikiem wentytylatorów pod akumulatorem.
bezpiecznik 16-->pin4 w kostce 10pinowej
potem spr połacznie pinu10 w kostce 10 pinowewj z jednym z pinów spreżarki
czy napewno masz wystarczajaca ilość czynnika w układzie?
Nabiłem klimę i to nic nie dało, gdy zwarłem czujnik ciśnienia klimatyzacji (presostat) to wentylatory ruszyły.
Na wyłączonym zapłonie dotykałem pinów od sprężarki i nie słyszałem żadnego cykania ni nic, ale i tak napięcia w kostce do sprężarki nie mam.
Zrobie tak jak mi doradziłeś kosmo, dzięki za pomoc, poinformuje jak coś znajdę.
poniewaz spreżarka potrzebuje sporego napiecia i musi tam byc jesli dobrze pamietam min 13,5v, taka ciekawostka jak zakładalem klime to na początku poszedlem na łatwizne i wpiołem sie przewodem od beziecznika 16 w cienki przewód zasilajacy i takze mi sie sprężarka nie właczała :), wymienilem na grubszy i było lepsze przewodzenie i było ok, taka ciekawostka ;)
witam, takie pytanie w a3 2002 r zastanawiam się bo zazwyczaj w autach gdy włączona jest klima to sobie kapie pod spodem samochodu na postoju (WODA) u mnie klima działa ładnie i nie ma takiego zjawiska, te rozwiązanie jest jakos inaczej rozwiązane?
Przeszukałem cały temat i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, Ile ma być czynnika w A3/S3 ?? jeden kolega pisał ze 800 inny ze 750 tutaj w temacie. Ile dokładnie ? i co jeśli się np nabije ciut więcej lub ciut mniej ? +/-50g ?
750
czynnik napełnialem 2 dni temu
maszyna do tego przeznaczona bo wbiciu modelu auta sama wiedziała ile nabić
750+50g tak ja mam napisane, czynnik r134a czy jakoś tak :)
Zarówno 750 g jak i 800 g jest prawidłowo. Ale lepiej jest dać 800 bo po kilku miesiącach ubędzie.
Maszyna Bosch w trybie automatycznym daje 775 g.
A więc tak, pomierzyłem napięcie na kostce 10 pinowej i oto wynik
http://iv.pl/images/96058931862395239291.jpg
Mierzyłem z samego rana, jutro powtórzę pomiar, bo mogłem coś pomieszać, w każdym bądź razie włączanie klimatyzacji nie powoduje nic.
W samodiagnozie climatronic pokazuje napięcie na sprężarkę 14v...
Pany słuchajcie. Mam nabitą dziś klimę- słabo chłodziła po 7 miesiącach od nabicia. Mam 750 gram czynnika, jednak klima bije tylko do 10 stopni, na maszynie przy teście pokazuje, że sprężarka daje ciśnienie poniżej 10barów... Powinna dawać między 10 a 15 z tego co wiem. Gdzie szukać usterki??? Klima podobno szczelna- kumpel UV sprawdzał... Proszę o rady, bo chcę mieć klimę jak miałem w starym passku B4- chłodziła na 3 stopnie:)
Druga rzecz- poprzednio nabijałem klimę 1 października 2013- do dnia dzisiejszego ubyło 150gramów- to jest ok??? Proszę o pomoc:)
Ciśnienie w porządku. Przy obecnych temperaturach zewn. moze byc poniżej 10 bar. 150 g ubytku od pazdziernika to troche sporo ale tragedii nie ma. O co chodzi z ta temperaturą? Dopiero od 10 stopni na zewnątrz się włącza?
Wysłane z S3
10 stopni mi dmuvha z nawiewow- to nie jest ok wynik, gdzie szukac problemu?? zawor rozprezny klimy?
U mnie jest tak ok 2 stopnie. Generalnie powinna wynosić od 2 do 7 stopni przy dużych upałach.
Jeżeli ciśnienie w obwodzie wysokiego ciśnienia masz ok 8-10 bar, a po stronie niskiego spada do ok 2 bary to zawór raczej jest w porządku.
W sumie powinno być wszystko ok. Nie ma błędów na klimatroniku? Oba wentylatory kręcą się? Skraplacz przed chłodnicą nie jest bardzo zanieczyszczony? Klapa mieszająca powietrze działa?
Mów co mam robić:) maszynę do klimy mamy u kumpla, więc może to zrobimy:) bo słabo chłodzi:)
Byłem u gościa- mówi, że klima chodzi super. Na wysokim mam niecałe 10bar, a na niskim 2 bary. O której klapie mówisz??? Jak ją sprawdzić???
Dziś już chłodziła na 6,2 stopnia:)
Witam,
Model mojej sprężarki to 1J0820803B, natomiast mam możliwość kupna na allegro modelu 1J0820803K. Czy między tymi modelami jest duża różnica?
Witam,
Model mojej sprężarki to 1J0820803B, natomiast mam możliwość kupna na allegro modelu 1J0820803K. Czy między tymi modelami jest duża różnica?
Nie ma znaczenia. Tylko po lifcie różni się wtyczką
Wysłane z S3