Optymalny start S3 jest z 4tys :) wlasnie nie wiem czym to jest podyktowane ze jak jest wiecej to nie mieli 4 butami tylko go dlawi, no chyba ze sliskiej nawierzchni
Printable View
Optymalny start S3 jest z 4tys :) wlasnie nie wiem czym to jest podyktowane ze jak jest wiecej to nie mieli 4 butami tylko go dlawi, no chyba ze sliskiej nawierzchni
To nie sa przeklamania tylko pomiar wg innej normy (anglosasi zawsze mieli swoje funty, cale, stopy to i normy sobie porobili). Jak zawieziesz samochod do UK to Ci zmierza, ze masz wiecej kucykow na silniku nizli zmierzyli Ci w PL. A samochod i w UK i w PL jezdzi tak samo, co najwyzej po innej stronie ulicy ;). To tylko cyferki, liczy sie jak auto jezdzi.
Pytanie zadalem w technicznym ale tam nikt nie odpowiedzial wiec zwracam sie z nim do tematu 2.0T mody...
jaka jest roznica w budowie zewnetrznej jak i wewnetrznej tych dwoch turbin w silnikach:
2.0T FSI - AXX,BWA (200 KM) - k03
2.0T FSI - BZC,BHZ (265 KM) - k04
to chyba logiczne k04 jest większe, ma większy wirnik wydechowy.
nie jest P&P do GTI
Turbosprezarka AXX,BWA ma zamontowany zawor DV w muszli ssacej turbosprezarki, w K04 z BHZ,BWJ nie ma na niego miejsca (trzeba zalozyc cala instalacje zaworu DV z S3 lub ED30 GTI). Waz do intercoolera jest na szybkozlaczke ktora jest innej srednicy. Reszta pasuje.
konie angole maja takie same........
co innego jeśli mówimy o mocy na hamowni, tu moc uzyskana przez auto jest przeliczna wg normy np din, chodzi o to zeby pominać wpływ warunków w jakich odbywa sie pomiar np temp zewn i cisnienie atm na wynik pomiaru
WIEC ... czy to anglia czy pl to bez znaczenia
-------- moc w anglii jest w takich samych jednostach jak u nas KM/KW, ------------------
NIE pisz bzdur...
Czy w ED30 GTI jest takie samo turbo jak w S3?
Jesli tak to skad wynika roznica w mocach 230 vs 265 KM ?
Pzdr
A Ty ucz sie czytac ze zrozumieniem, bo nie jest to popularne w Internecie ;P. Napisales dokladnie to samo co ja, ze mierza wg innej normy, dlatego wychodza inne wartosci KM/kW. Nigdzie nie napisalem, ze maja inne konie tylko, ze jest ich inna liczba wynikajaca wlasnie z innej metody pomiaru. kW jest jestnostka SI, wiec chyba logiczne, ze wszedzie MUSI byc taka sama! Zakladam, ze moi rozmowcy dyspomuja pewna wiedza, wiec tak oczywistych rzeczy nie trzeba wyjasniac :).
Skoro w UK mierzą wg innej normy to samochody seryjne też powinny mieć różną moc deklarowaną w UK a tak chyba nie jest.
A niby czemu? Jesli Audi zmierzylo moc swoich samochodow wg normy DIN70020 to nie widze powodow dlaczego nie mogloby tej informacji podawac w kazdym kraju z zaznaczeniem wg jakiej normy byl pomiar. Inaczej musiliby powtorzyc pomiar dla kazdej normy z osobna i w kazdym kraju podawac dane wg takiej normy jaka tam jest najbardziej popularna.
A że wiele firm wymyśliło swoje własne normy.... Mamy ich cale mnóstwo: DIN70020, SAE, ISO, itd. itd. Różnią się one nie tylko temperaturą i ciśnieniem, które należy wstawić do wzoru, ale też warunkami pomiaru. Tunerzy w danym kraju sami sobie dobieraja norme. Norma amerykańska przewiduje badanie silnika bez osprzętu (pompy wodnej, wentylatora, itd.), dlatego też 100 KM bez oznaczenia, wg jakiej normy zostało zmierzone tak naprawdę niewiele nam mówi o silniku. 100 KM wg normy amerykańskiej odpowiada ok. 80KM wg normy niemieckiej.
Dodam, ze DIN jest norma niemiecka, ktora stosujemy w Polsce np. w Jetronicu na hamowni obciazeniowej wg niej mi mierzyli moc. Z kolei na hamowni inercyjnej mialem pomiar wg zupelnie nieznanej nikomu normy i wynik sie bardzo roznil. Anglosaska to SAE i daje zawyzone wyniki w stosunku do "naszej".
I zdajsie to tunerzy z CompSportu chcieli nam przekazac. Zeby nie napalac sie na liczby z angielskich forow, bo tam metoda pomiaru byla inna i stad inny wynik (nierealny w naszych warunkach). A nie dlatego, ze w UK maja szybsze A3 i lepszych tunerow. Nie wnikam, byc moze maja, ale nie to jest powodem rozbieznosci 380HP w UK, a 330HP w PL, tylko norma! :) No chyba, ze angielski tuner mierzyl wg niemieckiej normy DIN i mu wyszlo 380, wtedy szacun, niezly wynik jak na S3.
PS. Nie zdziwilbym sie jakby ze wzgledow marketingowych polscy tunerzy w przyszloci zaczeli hamowac auta wg normy SAE. W koncu klient wywiera presje by wynik byl imponujacy, wiec mozna malym nakladem pracy "podkrecic" moc. A wiekszosc klientow jara sie duza moca na silniku jakby to bylo najwazniejsze ;P. A przeciez kazdy piecolatek wie, ze najwazniejsze jest by auto mialo jak najwiecej "na liczniku" ;). Jesli juz wszystko jest jasne to skonczym dyskusje o normach i wrocmy do tematu, bo sam jestem ciekaw co tam chlopaki "ukręcą" z tego 2.0.
w gti E30 jest silnik z S3, nie ma 265 koni, bo to ośka, a ośka SUX ! (bez urazy dla posiadaczy)
poza tym polityka firmy, S3 musi być najmocniejsze, żeby się sprzedawało pomimo wyższej ceny od GTI.
Sa tez inne IC.
Scirocco ma być S3 w budzie VW naped i moc, gdzieś miałem materiał prasowy na ten temat...
A tez 4x4 ?
Latalem z GTI 30jahre zrobionym przez compotow i sieje przeciag z rolki
Artur płakał że eSka się zatrzymała a Golf jechał :)
PiSi golf cię zleje jak będzie chciał ;]
Co gorsza mnie zleje jeszcze bardziej, ale i tak bym się nie zamienił ;]
wyścigowe scirocco ma silnik z S3, ale nie jest 4x4. wątpie aby weszła wersja 4x4.
wlasnie gdzieś widziałem materiał prasowy z info o 4x4, pozyjemy zobaczymy, ale cena by musiala byc jak S3. Wsumie taka opcja zamiast R32...
Na prostej napewno, na Poznaniu albo Kielcach mogłoby być inaczej ;)
Ja jestem wlascicilem wyzej wymienianego golfa:)Mozemy sie kiedys umowic i robic proby na wszelkie sposoby, dla mnie nie ma problemu:)eska Artura wydaje mi sie ze zostala ok 3-4 dlugosci z rolki w zakresie 60-180, ciezko powiedziec, u mnie tez byly 2 osoby na pokladzie a w esce jedna:)
Patryk, zapewne jechales tym autem. Moglbys cos wiecej powiedziec ?
Mialem przyjemność jechać z rolki z nowa Cupra po programie i wygladalo to mizernie dla cupry. Rozumiem, ze ten golf śmiga dużo lepiej, bo choc rozumiem, ze zarowno przez pogode jak i przez rwd moment jest celowo ograniczony to nie jest on jakiś miażdżący (nie mylić z przebiegiem, który jest oczywiście profi ;-)
Szkoda gadac ile dostalem z roleczki :) Lecielismy gdy bylo slisko to ze swiatel golf dostal sromotnie bo stal i stal i mielil i mielil - byl na 16`
Ale skrzynia DSG to cudo. Jesli byl mial kupowac eske nowa z salonu to tylko i wylacznie z DSG - jeszcze ten 'strzal' w puche tlumika przy zmianie biegu...
No chyba nie, Porsche z automatem jest szybsze do 100, golf Golf GTI o ile sie nie myle też...
Evo X z SST jest wyjątkiem ale ono nie ma launch controla i trzeba ruszać jak po bułki....
M3 E92 z M-DKG tez lepiej jezdzi:p
No chyba jednak tak :) Mnie tez to zdziwiło, ale jednak ....
Za strona producenta po wybraniu modelu i skrzyni a nastepnie fahrleistung widać, iz:
Manual 0-100 - 5,1 s.
S-tronic 0-100 - 5,3 s.
http://www.audi.de/de/brand/de/neuwa...daten_und.html
Odnosnie skrzyń typu PDK, DKG czy DSG to naprawde daja rade, ale wiadomo, iz to sa dwusprzegłówki. Natomiast ostatnio przejechalem sie Lexusem IS-F. Tam jest 8 biegowy automat wiec teoretycznie powinno byc duzo gorzej niz w systemie dual clutch. Po godzinnym upalaniu stwierdzam, iz ta skrzynia to po prostu miazga !!! Szybkosc reakcji oraz jej integencja powalaja. Skrzynia w C63 AMG czy tez Tiptronic w nowym RS6 to kibel przy automacie z Lexa.
Ja od nośnie ISF mam swoje zdanie Lex to sa komfortowe Toyoty nie mające nic wspólnego ze sportem, zawsze wedlug mnie M3 albo Rs4 bedzie lepsze :)
Tak czy tak,nie ma do nic do czynienia z modami 2.0TFSI....
Wracając do tematu, jakby ktoś miał nadmiar gotówki to pan Mayer przygotowal odpowiedni zestaw :P
http://www.mtm-online.de/en/index.ph...m=m1s3265380qx
Teraz nie pamietam gdzie, ale widziałem gdzieś w sieci dynochart tej eSki zrobionej na 380 KM (moment bodaj 450 NM) i musze przyznać, ze wykres nie miałnic wspolnego np. z tym który Compoty zaprezentowali chocby w przypadku tego GTI pirelli. Poza uderzeniem niutona z dolu, akos strasznie szybko spadal ...
15 koła euro,..... proszę was... z czym do ludzi, zrobienie tego u nas, odpowiedniej sprężarce (nie wiem czy mogę zdradzać jakiej ), do tego wydech MG, dolot TTS i dedykowana pompa paliwa(wysokociśnieniowa) to koszt max 15 000 zł.
oferta MTM to jaki absurd, przynajmniej na nasze warunki.
Mnie osobiscie nie interesuje na jakiej spręzarce będzie to zrobione bo wystarczy mi to co kiedys Patryk napisał, iż aby osiagnąć 380-400 KM potrzeba bedzie zmiany Turbo i kolektor wydechowy (turbosprezarka ma być w technologi Twin Scroll zeby wstawala jak najwczesniej - prawie jak seryjna)
Interesuje mnie natomiast czy jest szansa aby CompSport zaoferował ten produkt jeszcze w tym półroczu
W Sportbacku S3 miało być przyspieszenie 5,5. Miało, bo ponoć skrzynia nie przeszła testów i się rozsypywała - tak mówili w ASO. Ja miałem mieć swojego w s-tronicu.
Nie wiem czy teraz już oferują tą skrzynie czy nadal nie. Jak zamawiałem to się czasowo wycofali z tej skrzyni.
W Carrerze Turbo automat jest szybszy. Pięknie chodzi.. :)
Postaramy sie przygotowac modyfikacje z duza turbosprezarka jeszcze w tym polroczu.
Na obecna chwile moge powiedzec ze do wymiany napewno jest oprocz wydechu jest dolot,pompa wysokocisnieniowa (ktora to skonczyla sie u Piątusia), kolektor wydechowy i turbosprezarka.
Jak szacujecie wydajnosci Turbo z Twinscrollem a bez ?
Czy w waszym planie jest też montaz wtryskiwaczy z RS4?
Wykres i lista przeróbek w S3 zrobionej na 427HP
http://img88.imageshack.us/img88/8852/s3427md7.th.jpg
Milltek back box annd tips | Evom's | Autotech fuel pump| RS4 brakes | 18" Speedlines | H&R ARB's | Bilstein PSS10's | Forge Twintercooler | GT3071R | RS4 Injectors | Helix racing clutch| Custom downpipe de-catted|
Link do całego tematu o tym aucie http://www.audi-sport.net/vb/showthread.php?t=64256
Uprzedzając mozliwe komentarze wklejam to jako ciekawostke...
gr1zly w wykresie auta, ktory wkleiles mnie najbardziej zdziwilo ze to auto ma ponad 400 NM przy 7.500 obr. Czy to normalne tak wysoko krecic ten motor ?
Znalazlem wykres S3 o ktorej wczesniej juz tutaj pisano a mianowicie chodzi o auto spod reki MTM w ramach pakietu 380. Za drobne 15 tysiecy Euro mozna stac sie wlascicielem auta o mocy 380 KM i 450 NM wygladajacego na wykresie w nastepujacy sposob:
http://images31.fotosik.pl/450/69dcd64a03a1472em.jpg
Wszystko zalezy od Turbo i wtedy moze sie tak krecic :)
Co nie znaczy, ze jest to zdrowe dla silnika :)
Zeby osignac duza moc na gorze potrzebujemy tam duzo momentu obr.
Na obu wykresach moc jest ladna i to nie podlega dyskusji natomiast samochod na droge ktory ma moment od 4500rpm hmmm. Wlanie dlatego chcemy zrobic zeby sprezarka wstawala duzo wczesniej max 3500rpm i zobaczymy co z tego wyjdzie.
filmik ze starcia S3, ktorego wykres wklejalem i doinwestowane odelzonego GTI
http://pl.youtube.com/watch?v=K_kwB6EBKFM
czy to wszystkie czesci zeby wsadzic k04 do GTI??
http://sys9five.com:8080/etc/k04kit.jpg
Tak wszystkie. plus zmiana softwaru oczywsicie.
ok, mam wszystkie czesci z tego rysunku + IC od S3, downpipe, czy jest mozliwy montaz tego samodzielnie i dojechanie w miejsce strojenia. Poma paliwa zostaje oryginalna! ??
O ile mozna zmienic turbo to wtryskiwaczy nie za bardzo bez strojenia.
Pompa paliwa moze zostac.
Po montazu turbo radze muskac gaz.
Turbo bedzie bardzo duzo ladowac bo nie bedzie miec odpowiedniej mapy sterowania