Tutaj masz schemat:
http://c.wrzuta.pl/wi7822/9dfcbc5500...nie_zaworu_n75
Printable View
Tutaj masz schemat:
http://c.wrzuta.pl/wi7822/9dfcbc5500...nie_zaworu_n75
Wszystko jasne już. Dla potomnych podpowiem, że u mnie problem był złożony. Autko podpiąłem pod vaga i wyszedł błąd z ciśnieniem doładowania, oraz walnięta przepływka. Przepływkę podstawiłem i efekt wieszającej się turbiny minął. Szukając "dziury w całym" zwróciłem uwagę na zasyfiony olejem intercooler. Po demontażu pod ciśnieniem okazało się, że miał on małą przygodę. Mocowanie górne połamało się i powstała mała nieszczelność nieudolnie klejona sylikonem. Skleiłem, ale nic nie dało, będę musiał wymienić. Jak znajdę jakiś to wstawię i napiszę spostrzeżenia.
dzięki wszystkim za różne sugrstie i podpowiedzi. pomogła wymiana n75 na nowy oryginalny. auto śmiga aż miło, zadnego zamulenia od wymiany a jeżdzę juz na nowym zaworku drugi tydzien i narazie odpukać ale jest git:)
Witam ! Posiadam audi a3 8l z silnikiem 1.9 TDI AGR. Wczoraj zauważyłem że po przekroczeniu 120 km/h na 5 biegu samochód nie chce jechać szybciej i nie ma opcji żeby przekroczyć 3 tys obrotów. Po sprawdzeniu Vagiem pojawił się błąd 575. Do tych 120 km/h samochód zbiera się normalnie, po przekroczeniu 4 tys obrotów na 3 biegu dzieje się to samo czyli czarna dziura i nie daje rady więcej. Proszę o pomoc w diagnozie zaczynam od wymienienia wężyków podciśnienia, proszę o pomoc w dalszej diagnozie. Czy jest możliwe że padła turbina i stąd takie zachowanie ? Z tego co wiem to turbina w AGR jest bez zmiennej geometrii. Do tej pory jeździłem z prędkościami ok 200 km/h i więcej i nie bylo żadnego problemu. Dysponuje Vagiem tylko nie mam za bardzo jak zrobić dokładnych logów dynamicznych bo nie jestem w stanie osiągnąć 4,5 tys obrotów na 3 biegu. Proszę o Waszą pomoc
Edytuj/Usuń wiadomość Edytuj post
a kilka potów niżej jest podobny przypadek, więc tylko poczytać i już można coś działać.
AGR to pancerne turbiny, zrob logi dynamiczne i miej na uwadze zawor N75 (w Twoim przypadku ma on wpływ na działanie zaworu upustowego WG - sterowany nadcisnieniem)
Błąd 00575 Ciśnienie w kolektorze ssącym - różnica w regulacji.
Możliwe przyczyny:
- uszkodzony zawór magnetyczny N75 ograniczenia ciśnienia doładowania
- połącznia węży układu dolotowego (zamienione lub źle osadzone)
Sposób usunięcia usterki:
- sprawdzić zawór magnetyczny N75
- sprawdzić układ regulacji ciśnienia doładowania z turbosprężarką.
- sprawdzić dokładnie gruchę przy turbinie
- jak pracuje sztanga uchylająca zawór wastegate
- czyszczenie Turbo
Tutaj dorzucam logi dynamiczne do mojego tematu: http://www.a3-club.net/forum/showthr...46#post1048046
skybartek ja probowałem wszystkiego pare tyg temu kupiłem nowy oryginalny n75 i po problemie. raczej padł ci właśnie ten zaworek
Którym zaworkiem mam się zająć wyczyścić/wymienić na nowy ? 1 czy 2 ?
http://files.tinypic.pl/i/00213/tc25yycjz35k_t.jpg
zaworek oznaczony 1 to chyba też N75 ?
Też miałem problem z notlaufem,jakies 3 tygodnie temu...okazalo sie ze zmienna geometria sie zacinala,bylo troche sadzy i rdzy, po wyczyszczeniu jest super,auto nie wchodzi w tryb awaryjny i czuc lepsza moc :) polecam czyszczenie samemu,nic trudnego. Pomocny link,przeczytac uwaznie do konca.
http://www.a3-club.net/forum/showthr...797#post826797
kamilosss23 kolega ma turbo bez zmiennej geometrii.
skybartek zaworek N75 to 2
Witam ! Dziś zabrałem się za wymianę wężyków podciśnienia, zacząłem od tych najdłuższych które prowadzą od N75 pod samochód, jak tylko wszedłem pod spód zauważyłem wiszący urwany wężyk strzał w 10-tke ;) Wymieniłem wszystkie wężyki bo wołały o pomste do nieba. Audiczka śmiga aż miło :) Wielkie dzięki za pomoc :) !
Dzisiaj wyjechalem z pod marketu i nagle ruszajac na swiatlach poczulem ze auto zmulilo sie na maksa , wszyscy mnie zaczeli wyprzedzac, zatrzymalem sie bo pomyslalem ze to jakis notlauf, wylaczylem i wlaczylem auto ale dalej bylo jakies zmulone.
Pare dni temu wymienialem rolke odwracajaca przy alternatorze i zdejmowalem IC z rurami, wiec moze spadla akurat dzisiaj slabo nalozona opaska ?
Patrzylem pod maske to z tego co widzialem rury dolotowe cale i nic nie spadlo .
hmm?! Trzeba podlaczyc chyba VAGa ?
Jeśli bedzie załóżmy ten błąd z przeładowaniem ( chyba kod 17685 ), to jakie zrobić dokładnie logi ? mozesz podac nry kanalow - statyczne pomiary i dynamiczne od 1ty do 4 tys obrotow ?
Tutaj masz zapożyczony tekst procedury logowania TDI:
1. Odczytujemy błędy z komputera silnika (ECU) – (Select -> 01-Engine -> 02-Fault Codes) Jeżeli mamy jakieś błedy to:
a. zapisujemy je
b. rozszyfrowujemy co one znaczą (np. wrzucamy na forum lub googola)
c. próbujemy usunąć usterkę która spowodowała te błędy
d. po usunięciu usterki kasujemy błąd, robimy jazdę próbną i ponownie sprawdzamy czy już nie pojawia się ten błąd (jeżeli jest dalej to albo źle zdiagnozowaliśmy usterkę lub źle przeprowadziliśmy naprawę - wracamy do punktu b i ponawiamy aż do skutku
dla odczytu bloków wartości mierzonych:
a. Select -> Engine-01 -> Meas. Blocks - 08 [numer bloku]
b. Select -> Engine-01 -> Basic Settings - 04 [numer bloku]
2. Wykonujemy logi statyczne ( samochód stoi na biegu jałowym, silnik włączony, wymagana robocza temperatura silnika na desce rozdz. 90*C = to temperatura płynu chłodzącego 80*C
Numery bloków które logujemy z 08-Meas. Blocks: 000, 001, 003 (tu przed logowaniem należy przygazować silnikiem), 004, 007-tu na zimnym(najlepiej po całej nocy) i ciepłym , 013 , 018 tylko dla PD, 023 tylko dla PD
Numery bloków z Basic Settings - 04: 000, 003, 004(tylko dla VP) ,011 (tylko dla VNT)
(Tu w PD silnik wchodzi na wyższe obroty (około 1407obr/min), migają świece żarowe a na wyświetlaczu pokazuje sie komunikat o trybie serwisowym.W VP silnik nie wchodzi na wyższe obroty tylko migają świece żarowe)
- blok 000 logować ok. 20s;
- blok 003 logować ok. 50s [zawór recyrkulacji spalin [EGR] będzie się cyklicznie otwierać i zamykać]
- grupa 004 logować ok. 50s [pompa będzie się cyklicznie przestawiać]. Nie logujemy w PD (Rozpocząć logowanie w chwili ustawienia 2 wartości w tym bloku na LATE)
- grupa 011 logować całość przez ok. 50s [kierownice w turbinie VNT będą się cyklicznie przestawiać] silniki z turbiną WG nie logujemy 011BS, silniki z turbiną VNT logujemy 011BS
3. Logi dynamiczne (temperatura płynu chłodzącego min. 80*C, wrzucony III bieg i przyciskamy przycisk log/start od 1500rpm z nogą w podłodze do 4200rpm wciskamy stop)
W tej sekcji logujemy bloki 000, 001, 004, 011 oraz razem 003+008+011, 003+010, 003+011, 008+011
- (ze względu na sample ratio, zaleca się logować grupy pojedynczo w próbie dynamicznej. Jedynie dodatkowo jeszcze raz logujemy razem grupy w/w)
- Dla posiadaczy automatycznej skrzyni biegów TIPTRONIC: pedał akceleratora należy użyć z wyczuciem - tak, by był w pozycji 255 (max) - wciśnięcie pedału [mocno] do oporu spowoduje włączenie procesu Kickdown i tiptronic zredukuje bieg.KICKDOWN - jest to proces występujący w pojazdach z automatyczną skrzynią biegów polegający na gwałtownej redukcji biegu. Elektroniczny układ zmienia przełożenie na niższe (nawet o dwa miejsca np. z "czwórki" na "dwójkę") w wyniku gwałtownego naciśnięcia na pedał gazu, zwykle jest to sygnał rozpoczęcia manewru wyprzedzania.
Witam, nie chce zakładać nowego tematu wiec podepnę się pod ten. z 2 tyg temu a3 1.9 asz straciła moc tzn. ruszała normalnie ale na wyższych obrotach tak jakby turbo się nie załączało . Na drugi dzień wszystko już było ok. Dziś znów mi się to przydażyło... Tylko dziś z 50 km zrobiłem i boje się ze jutro poprawy nie będzie . Od czego mogę zacząć poszukiwania problemu ? Może być problem z turbo czy może na wszystkich świecach nie chodzi ? Miał może ktoś podobny problem...Pozdrawiam
Witam ponownie, z przyczyn technicznych i trochę lenistwa pojechałem pod kompa do mechanika, ogólnie to miałem nadzieje ze dynamiczne logi tez mi zrobi ale jednak nie. Odczytał kod 17964 (układ kontroli ciśnienia doładowania) który pewnie sam na swoim vagu bym odczytał, skasował i turbina załączyła. No ale zapewne ten problem miał przyczynę i dynamiczne logi musiałbym zrobić ? Jeśli tak to te wszystkie co są na poprzedniej stronie ? Czy może sam ten błąd wskazuje usterkę ? A i dodam ze zrobił test szczelności węzy i nie gubią nigdzie ciśnienia. A sam diagnosta jak sie spytałem co moze byc przyczyną czy może zawór n75 to nie wiedział nawet co to jest..
Ten błąd wskazuje ewidentnie na nieszczelność w wężykach podciśnienia.
http://img856.imageshack.us/img856/8545/beztytuuedh.jpg
dzięki za pomoc, już myślałem ze na turbinkę będę musiał solić, w weekend poświecę więcej czasu i oblekam może ten zawór też rozkręcę. pozdrawiam
Kurde dziś turbina znow przestała działać, tylko nie wiem czemu na vagu nie pokazuje mi tego błedu co wczoraj u kolesia z diagnostyki bylem , mozliwe ze zwykły vag-com(kabel kkl obd2) tego nie wykrywa ? i ma może ktoś foto z wersja silnika i pokazałby mi mi na niej ktory jest ten zawór podcisnienia ?
Siemka ,koledzy co sadzicie jaka moze być tego przyczyna :Audi A3 1.9 TDI 90km .Auto maxymalnie rozpedza sie do 140 km/h i dalej nie idzie ,podczas ruszania z miejsca pedał gazu do konca i rowniez brak konkretnego przyspieszenia ...fakt rozpedza sie ,ale dosc długo to trwa .Poprostu jest mułowaty ...:(
Musisz się podłączyć do kompa i zaczytać błędy ew zrobić logi. Bez tego ani rusz...
Jeżeli nie masz kabla to zagadaj z ludźmi z Twojej okolicy na pewno pomogą :)
http://www.a3-club.net/forum/forumdi...p?52-Podlaskie
Jak pisze owieczka najłatwiej podłączyć się pod vaga i zczytać czy są jakieś błędy lub zrobić logi i zdjagnozować gdzie może leżeć problem, z twojego opisu wynika jakby był problem z przepływką lub jest nieszczelność ale bez diagnozy nikt nie powie ci co dolega na 100%
Ok dzieki za sugestie ,w takim razie zaczne od vagowania
Witam z tego co wywnioskowałem wystąpił kilka razy u mnie Notlauf błąd 17965 Ciśnienie doładowania - przekroczona granica regulacji brak osprzętu / nie związany ze sprzętem Teraz tylko moje pytanie wymienić czujnik N75 czy konieczna wymiana turbiny lub czyszczenie Silnik ALH nie wiem czy ze zmienną geometria czy zwykła ??
djzaq zacznij od zrobienia logow dynamicznych i statyczny grupy 011. Sprawdz stan wężyków podciśnienia, możesz podmienić N75 z N18(zawor z czarna główką) i sprawdzić czy nadal wystepuje tryb awaryjny.
Zwykłe turbo czyli bez zmiennej geometrii ma silnik AGR wiec Paweł odpowiedział Ci na pytanie.
Witam wszystkich , podepnę się pod temat chodź mam troszkę inny problem. Mam, A3 ; 1.9 tdi, (ASZ) 96kW z 2001r . Przez 2 lata użytkowania ,nic sie nie działo,regularna wymiana olei ,filtrów płynów. Po odpaleniu silnika rano , za ok 10 sec ,szarpnęło silnikiem i auto zgasło. Po podpięciu pod VAG-a wyskoczył błąd : 17552 - Mass Air Flow Sensor (G70): Open or Short to Ground ,P1144 - 35-00 - -. Wiec kupiłem przepływkę, założyłem ,po czym podpiełem auto pod VAG i odpaliłem.Vag nie pokazał już ani jednego błędu.Więc z uśmiechem udałem się na przejażdzke i po kilku km. zaczęły się problemy. Auto jechało i przyśpieszało jak wcześniej,ale kiedy trzymałem stałą predkość : 60km/h na 3 biegu,100km/h na 4 biegu , 80km/h na 3 biegu,po próbie przyśpieszenia w okolicy zaworu EGR wydobywał sie dziwny dzwięk i wyłaczał na chwile tak jakby turbo ,tak jakby gruzlik "charknął", i po tym charknięciu auto przyśpieszało bez żadnego oporu,do momentu kolejnej stałej predkości ,pózniej charknięcie i przyśpieszenie. To charknięcie trwało raz 1 sec , raz 2 czasem dłużej i po 2 dniach również zaczęło szarpać po charknięciu ale przed przyśpieszeniem . Więc zacząłem szukac usterki. Vag nic nie pokazywał,wszystko wydawało sie ok.Szukałem na forum ,w opisach dosłownie wszedzie. Więć postanowiłem zrobic remont kapitalny ,biorac pod uwage ze troche grosza miałem i po 2 latach bez szwanku trzebaby ja odswieżyc a zwłaszcza ze coś zgrzytało w EGR i zaczęły sie problemy . W, troche grzebałem w silnikach ale z wyjęciem tego turba powiem miałem problem ale udało sie. Kupiłem nowa gruszke przy turbo,bo wyczytałem ze może sie zacinac,mimo to ze Vag podnoszac obroty silnika do 1400rpm,ruszał nią bez oporu i załaczał turbo ,czyli kierownice wydawały sie nie zapieczone ,ale może przy wyższych obrotach zacinała sie i dlatego tak sie robiło. Palec w gruszce ustawiłem co do setnej milimetra tak jak było w starej,wyczysciłem turbo ,biorac przykład z filmiku na YouTube,tytułu nie pamiętam,jak coś to podesle,ale Ziomus pracujący w servisie turbospręzarek w Ameryce nagrał filmik dla znajomego w PL, jak to sie robi. Zmieniłem i dalej ten sam problem :( nową turbosprężarkre, nie po regeneracji tylko nową wraz z zaworem regulacji kierownic ustawiona fabrycznie do tego modelu. Wyczysciłem cały układ dolotowy wraz i IC,kupiłem nowy wąż wraz z plastykiem łaczący turbo z IC i rurke górną z plastyku do EGR-u, bo stary były wyrobione na szybkozłączkach w turbie i EGR. IC był zawalony olejem,bo jak sie okazało turbina sporo puszczała,ale wyczyściłem go płynem do mycia silników i wygladał na sprawny.Także cały układ jest szczelny. Założyłem więc i dalej to samo :( . Wiec zabrałem sie za wężyki podcisnienia i kupienie zaworu N75, nic to nie dało. Znalazłem na forum aby zamienic te zawory,zamieniłem zawór N18 z N75 , dało to tyle ze auto dalej szarpało,charknięcie również objawiało sie ,a za autem było tyle czarnego dymu jakby zapalił sie stos opon i po zwolnieniu pedału gazu już nie kopciło. Pod podpieciu pod Vag i w katalogu sprawdzania EGR , Vag nic nie robił i nie testował EGR -ON ,EGR OFF . Więc kupiłem nowy EGR. Niestety problem dalej był ,tylko ze na Vag ,zero błedów, wszystkie testy ok, EGR chodzi, ale nadal charczy i wyłacza turbo. Miałem dośc i po postach na forum, zaslepiłem EGR ,w wezyk gumowy kołeczek + izolacja ,a na rurke spalin oryginalna blaszka zaślepiająca.Teraz auto jedzie bez problemu,po odpaleniu czekam ok 5 min na to aby sie nagrzał, bo nie ma EGR i szkoda turba,pózniej ruszam i wszystko chodzi ok. Tylko ,dlaczego występuje objaw not lauf ?? raz przy 160km/h, raz przy 140km/h, przy 190km/h, zawsze powyzej 100km/h wyłacza mi turbo???? mimo tego ze wszystko co mozliwe zostało wymienione na nowe . Panowie pomóżcie , bo nie wiem co robić :( Wydałem juz ponad 4,5tyś, walcze z nia juz 2 miesiace i przeznaczony budżet przerósł mnie troche,ale trudno bede walczył :( czy to wina jakiegos czujnika, czy może komputer?? czy instalacja?? U mnie w jeleniej, byłem juz prawie wszedzie :( Nikt nie potrafi pomóc. Jak tu nic nie znajde, to pozostanie Wrocław,serwis Audi, a to już pewnie gruby milion i nie wiem czy podołam :( Panowie ,opiszcie mi po kolei ,co jest lub może być powodem wyłączania turbiny,mimo ze nie ma EGR-u ???. O czym jeszcze zapomniałem :(:( Z góry dziękuje i przepraszam za moją długą litanie :( wybaczcie,ale juz brakuje mi pomysłów . Pozdrawiam .
- - - Aktualizacja postu - - -
Witam wszystkich, przeczytajcie ten problem , z gory przepraszam za ten długi opis:( Podepnę się pod temat chodź mam troszkę inny problem. Mam, A3 ; 1.9 tdi, (ASZ) 96kW z 2001r . Przez 2 lata użytkowania ,nic sie nie działo,regularna wymiana olei ,filtrów płynów. Po odpaleniu silnika rano , za ok 10 sec ,szarpnęło silnikiem i auto zgasło. Po podpięciu pod VAG-a wyskoczył błąd : 17552 - Mass Air Flow Sensor (G70): Open or Short to Ground ,P1144 - 35-00 - -. Wiec kupiłem przepływkę, założyłem ,po czym podpiełem auto pod VAG i odpaliłem.Vag nie pokazał już ani jednego błędu.Więc z uśmiechem udałem się na przejażdzke i po kilku km. zaczęły się problemy. Auto jechało i przyśpieszało jak wcześniej,ale kiedy trzymałem stałą predkość : 60km/h na 3 biegu,100km/h na 4 biegu , 80km/h na 3 biegu,po próbie przyśpieszenia w okolicy zaworu EGR wydobywał sie dziwny dzwięk i wyłaczał na chwile tak jakby turbo ,tak jakby gruzlik "charknął", i po tym charknięciu auto przyśpieszało bez żadnego oporu,do momentu kolejnej stałej predkości ,pózniej charknięcie i przyśpieszenie. To charknięcie trwało raz 1 sec , raz 2 czasem dłużej i po 2 dniach również zaczęło szarpać po charknięciu ale przed przyśpieszeniem . Więc zacząłem szukac usterki. Vag nic nie pokazywał,wszystko wydawało sie ok.Szukałem na forum ,w opisach dosłownie wszedzie. Więć postanowiłem zrobic remont kapitalny ,biorac pod uwage ze troche grosza miałem i po 2 latach bez szwanku trzebaby ja odswieżyc a zwłaszcza ze coś zgrzytało w EGR i zaczęły sie problemy . W, troche grzebałem w silnikach ale z wyjęciem tego turba powiem miałem problem ale udało sie. Kupiłem nowa gruszke przy turbo,bo wyczytałem ze może sie zacinac,mimo to ze Vag podnoszac obroty silnika do 1400rpm,ruszał nią bez oporu i załaczał turbo ,czyli kierownice wydawały sie nie zapieczone ,ale może przy wyższych obrotach zacinała sie i dlatego tak sie robiło. Palec w gruszce ustawiłem co do setnej milimetra tak jak było w starej,wyczysciłem turbo ,biorac przykład z filmiku na YouTube,tytułu nie pamiętam,jak coś to podesle,ale Ziomus pracujący w servisie turbospręzarek w Ameryce nagrał filmik dla znajomego w PL, jak to sie robi. Zmieniłem i dalej ten sam problem :( nową turbosprężarkre, nie po regeneracji tylko nową wraz z zaworem regulacji kierownic ustawiona fabrycznie do tego modelu. Wyczysciłem cały układ dolotowy wraz i IC,kupiłem nowy wąż wraz z plastykiem łaczący turbo z IC i rurke górną z plastyku do EGR-u, bo stary były wyrobione na szybkozłączkach w turbie i EGR. IC był zawalony olejem,bo jak sie okazało turbina sporo puszczała,ale wyczyściłem go płynem do mycia silników i wygladał na sprawny.Także cały układ jest szczelny. Założyłem więc i dalej to samo :( . Wiec zabrałem sie za wężyki podcisnienia i kupienie zaworu N75, nic to nie dało. Znalazłem na forum aby zamienic te zawory,zamieniłem zawór N18 z N75 , dało to tyle ze auto dalej szarpało,charknięcie również objawiało sie ,a za autem było tyle czarnego dymu jakby zapalił sie stos opon i po zwolnieniu pedału gazu już nie kopciło. Pod podpieciu pod Vag i w katalogu sprawdzania EGR , Vag nic nie robił i nie testował EGR -ON ,EGR OFF . Więc kupiłem nowy EGR. Niestety problem dalej był ,tylko ze na Vag ,zero błedów, wszystkie testy ok, EGR chodzi, ale nadal charczy i wyłacza turbo. Miałem dośc i po postach na forum, zaslepiłem EGR ,w wezyk gumowy kołeczek + izolacja ,a na rurke spalin oryginalna blaszka zaślepiająca.Teraz auto jedzie bez problemu,po odpaleniu czekam ok 5 min na to aby sie nagrzał, bo nie ma EGR i szkoda turba,pózniej ruszam i wszystko chodzi ok. Tylko ,dlaczego występuje objaw not lauf ?? raz przy 160km/h, raz przy 140km/h, przy 190km/h, zawsze powyzej 100km/h wyłacza mi turbo???? mimo tego ze wszystko co mozliwe zostało wymienione na nowe . Panowie pomóżcie , bo nie wiem co robić :( Wydałem juz ponad 4,5tyś, walcze z nia juz 2 miesiace i przeznaczony budżet przerósł mnie troche,ale trudno bede walczył :( czy to wina jakiegos czujnika, czy może komputer?? czy instalacja?? U mnie w jeleniej, byłem juz prawie wszedzie :( Nikt nie potrafi pomóc. Jak tu nic nie znajde, to pozostanie Wrocław,serwis Audi, a to już pewnie gruby milion i nie wiem czy podołam :( Panowie ,opiszcie mi po kolei ,co jest lub może być powodem wyłączania turbiny,mimo ze nie ma EGR-u ???. O czym jeszcze zapomniałem :(:( Z góry dziękuje i przepraszam za moją długą litanie :( wybaczcie,ale juz brakuje mi pomysłów . Pozdrawiam .
Witam wszystkich, przeczytajcie ten problem , z gory przepraszam za ten długi opis:( Podepnę się pod temat chodź mam troszkę inny problem. Mam, A3 ; 1.9 tdi, (ASZ) 96kW z 2001r . Przez 2 lata użytkowania ,nic sie nie działo,regularna wymiana olei ,filtrów płynów. Po odpaleniu silnika rano , za ok 10 sec ,szarpnęło silnikiem i auto zgasło. Po podpięciu pod VAG-a wyskoczył błąd : 17552 - Mass Air Flow Sensor (G70): Open or Short to Ground ,P1144 - 35-00 - -. Wiec kupiłem przepływkę, założyłem ,po czym podpiełem auto pod VAG i odpaliłem.Vag nie pokazał już ani jednego błędu.Więc z uśmiechem udałem się na przejażdzke i po kilku km. zaczęły się problemy. Auto jechało i przyśpieszało jak wcześniej,ale kiedy trzymałem stałą predkość : 60km/h na 3 biegu,100km/h na 4 biegu , 80km/h na 3 biegu,po próbie przyśpieszenia w okolicy zaworu EGR wydobywał sie dziwny dzwięk i wyłaczał na chwile tak jakby turbo ,tak jakby gruzlik "charknął", i po tym charknięciu auto przyśpieszało bez żadnego oporu,do momentu kolejnej stałej predkości ,pózniej charknięcie i przyśpieszenie. To charknięcie trwało raz 1 sec , raz 2 czasem dłużej i po 2 dniach również zaczęło szarpać po charknięciu ale przed przyśpieszeniem . Więc zacząłem szukac usterki. Vag nic nie pokazywał,wszystko wydawało sie ok.Szukałem na forum ,w opisach dosłownie wszedzie. Więć postanowiłem zrobic remont kapitalny ,biorac pod uwage ze troche grosza miałem i po 2 latach bez szwanku trzebaby ja odswieżyc a zwłaszcza ze coś zgrzytało w EGR i zaczęły sie problemy . W, troche grzebałem w silnikach ale z wyjęciem tego turba powiem miałem problem ale udało sie. Kupiłem nowa gruszke przy turbo,bo wyczytałem ze może sie zacinac,mimo to ze Vag podnoszac obroty silnika do 1400rpm,ruszał nią bez oporu i załaczał turbo ,czyli kierownice wydawały sie nie zapieczone ,ale może przy wyższych obrotach zacinała sie i dlatego tak sie robiło. Palec w gruszce ustawiłem co do setnej milimetra tak jak było w starej,wyczysciłem turbo ,biorac przykład z filmiku na YouTube,tytułu nie pamiętam,jak coś to podesle,ale Ziomus pracujący w servisie turbospręzarek w Ameryce nagrał filmik dla znajomego w PL, jak to sie robi. Zmieniłem i dalej ten sam problem :( nową turbosprężarkre, nie po regeneracji tylko nową wraz z zaworem regulacji kierownic ustawiona fabrycznie do tego modelu. Wyczysciłem cały układ dolotowy wraz i IC,kupiłem nowy wąż wraz z plastykiem łaczący turbo z IC i rurke górną z plastyku do EGR-u, bo stary były wyrobione na szybkozłączkach w turbie i EGR. IC był zawalony olejem,bo jak sie okazało turbina sporo puszczała,ale wyczyściłem go płynem do mycia silników i wygladał na sprawny.Także cały układ jest szczelny. Założyłem więc i dalej to samo :( . Wiec zabrałem sie za wężyki podcisnienia i kupienie zaworu N75, nic to nie dało. Znalazłem na forum aby zamienic te zawory,zamieniłem zawór N18 z N75 , dało to tyle ze auto dalej szarpało,charknięcie również objawiało sie ,a za autem było tyle czarnego dymu jakby zapalił sie stos opon i po zwolnieniu pedału gazu już nie kopciło. Pod podpieciu pod Vag i w katalogu sprawdzania EGR , Vag nic nie robił i nie testował EGR -ON ,EGR OFF . Więc kupiłem nowy EGR. Niestety problem dalej był ,tylko ze na Vag ,zero błedów, wszystkie testy ok, EGR chodzi, ale nadal charczy i wyłacza turbo. Miałem dośc i po postach na forum, zaslepiłem EGR ,w wezyk gumowy kołeczek + izolacja ,a na rurke spalin oryginalna blaszka zaślepiająca.Teraz auto jedzie bez problemu,po odpaleniu czekam ok 5 min na to aby sie nagrzał, bo nie ma EGR i szkoda turba,pózniej ruszam i wszystko chodzi ok. Tylko ,dlaczego występuje objaw not lauf ?? raz przy 160km/h, raz przy 140km/h, przy 190km/h, zawsze powyzej 100km/h wyłacza mi turbo???? mimo tego ze wszystko co mozliwe zostało wymienione na nowe . Panowie pomóżcie , bo nie wiem co robić :( Wydałem juz ponad 4,5tyś, walcze z nia juz 2 miesiace i przeznaczony budżet przerósł mnie troche,ale trudno bede walczył :( czy to wina jakiegos czujnika, czy może komputer?? czy instalacja?? U mnie w jeleniej, byłem juz prawie wszedzie :( Nikt nie potrafi pomóc. Jak tu nic nie znajde, to pozostanie Wrocław,serwis Audi, a to już pewnie gruby milion i nie wiem czy podołam :( Panowie ,opiszcie mi po kolei ,co jest lub może być powodem wyłączania turbiny,mimo ze nie ma EGR-u ???. O czym jeszcze zapomniałem :(:( Z góry dziękuje i przepraszam za moją długą litanie :( wybaczcie,ale juz brakuje mi pomysłów . Pozdrawiam .
Proponuje zrobić komplet logów i wrzucić na forum wtedy będziemy widzieli co dzieje się niedobrego z autem.
Witam, Stacho, dzięki kolego za zainteresowanie się moim problemem :) jak tylko miną Święta, zrobię wszystko co potrzebne i umieszczę tutaj. Tylko nasuwa się jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić te logi i w co wejść w Vag-u, bo co prawda trochę grzebałem w nim, ale nie chce niczego zepsuć i namieszać,czy lepiej podjechać do renomowanej stacji diagnostycznej i zlecić im zapis wszystkiego co znajdą???, bo mi niestety wyczerpała się wiedza :( Będę bardzo wdzięczny za kawałek instrukcji obsługi jak to się robi . Jeszcze raz wielkie dzięki . Życzę wszystkim Forumowiczą Wesołych Świąt i pozdrawiam.
logi robi sie miejwiecej tak http://www.youtube.com/watch?v=TxZp0y05tS0
jeśli sobie nie poradzisz a wspominałeś o wrocławiu podjedz do chłopaków z Ecu Projekt http://www.ecuproject.pl/ oni napewno coś poradzą
kolego, a co z uszczelką pod kolektorem dolotowym? A, widze, że mamy podobnie (ja również wsio powymieniałem) problemem okazały się u mnie lejące wtryskiwacze, które powodowały osadzanie syfu, przez niedopalony olej napędowy, warto sprawdzić i tak bo koszt 40 zł, a lejące wtryski mogą narobić bigosu... No, ale co z tym charczeniem... Tzn.. chodzi jak traktor? To wtedy nieszczelność... achaa... czyli po zaślepieniu EGR nie charczy? Notlauf też może spowodować też rura dolotowa powietrza z filtra, gdy dziurawa, czy coś. No, ale trza specom na forum logi pokazać przede wszystkim... powiedzą co i jak. Ale napisałeś, że zmieniałeś przepływkę, więc sprawdź, czy nie ma w jej okolicach nieszczelności, czy nie do końca podpiętej rury.
Witam nie chce zakładać nowego tematu mianowicie z Moja a3 męcze sie już troche czasu i nie wiem co może być przyczyna wchodze w tryb awaryjny przy predkosci 110-120 km/h. Tak wiec do tej pory wymieniłem gruszke od turbiny, turbina byla czyszczona i chodzi ok. Na komputerze pokazuje blad 553 i 575 ;/ przepływomierz wymieniłem niby też na używany ale czuć różnice że auto lepiej przyspiesza i nie trzesie buda jak dam gazu do 4 tys na biegu jałowym no i spalanie spadło. Zamieniłem zawroki N18 z N75 i nie dało to żadnego rezultatu, czyściłem N75 i też nic :/. Sprawdzałem węzyki podcisnienia i wszystkie sa szczelne. Nie mam pojecia co teraz robić ;/ czy kupic nowy n75 ? może to własnie on jest przyczyna notlaufu
POzdrawiam
Znajdz kogoś kto ci pozyczy N75 załóż i zobacz
sprawdź dolot kolego, to nie musi być przepływka. Może jakas dziura, nieszczelność.
koledzy podlaczam sie do tematu moj problem to brak dostatacznej mocy jak na 110km , a mianowicie odczuwam , ze jest ona za slaba jak na 110km , bo jezdzila innymi tdi i jest znacza roznica. Motor wkreca sie na obrot troche za wolno moim zdaniem. Myslalem ze to zawor N75. Rozebralem go i jest jak nowy ale profilaktycznie wyczyscilem. ( zero roznicy ). Dzisiaj po odpaleniu auta jakby nie dzialala mi sie turbina bo auto jechalo jak muł. Co moze byc jeszcze przyczyna takiego zachowania? Na vagu mialem blad " przekroczono max. cisnienie doladowania" Po skasowaniu nie pojawil sie on ponmownie. Czy jest jakis sposob sprawdzenia turbiny przez vaga albo inaczej?
Turbina tobie przeładowuje , prawdopodobnie sa zapieczone kierownice turbiny , wyczyść sobie turbinę i zobacz , przy okazji zaślep egr i wyczyść
Dodam jeszcze ze na egr spod spodu widac mokre od oleju. Czy to ma z tym zwiazek? Czyszczac egr poprostu go rozkrecam i calego czyszcze czy sa jakies newralgiczne punkty? Sprawdzalem egr i ta raczka od gruszki chodzi idealnie gładko.
MatrixP EGR do przeładowania turbiny nie ma nic wspólnego. Jak już będziesz rozbierał autko to wyczyść EGR profilaktycznie, bo napewno jest zapaćkane (przy czyszczeniu nie ma nic trudnego, oraz raczej nic nie spsujesz. Przygotuj benzynę rekawiczki itd. Na youtube znajdziesz przykład zabrudzonego EGR).
Jak już zabierzesz się za czyszczenie turbiny, warto zaopatrzyć się w zawór sterujący zwany gruszką, ważne jest aby kupić oryginalny Garrett a nie "do turbiny garrett" firmy krzak. Na 90 procent masz zapieczone kierowniczki. Dobrze by było gdybyś zrobił test pod obciążeniem i wrzucił logi. Na youtube w razie czego znajdziesz instruktarz jak rozebrać turbo ze zmienną geometrią.
Odnośnie wymiany gruszki, jesteś pewny czy dobrze ustawiłeś zakres pracy zmiennej geometri ? Sprawdzałeś czy turbina znowu się nie przeładowuje??
[QUOTE=The_Gie;1071875]MatrixP EGR do przeładowania turbiny nie ma nic wspólnego. Jak już będziesz rozbierał autko to wyczyść EGR profilaktycznie, bo napewno jest zapaćkane (przy czyszczeniu nie ma nic trudnego, oraz raczej nic nie spsujesz. Przygotuj benzynę rekawiczki itd. Na youtube znajdziesz przykład zabrudzonego EGR).
Jak już zabierzesz się za czyszczenie turbiny, warto zaopatrzyć się w zawór sterujący zwany gruszką, ważne jest aby kupić oryginalny Garrett a nie "do turbiny garrett" firmy krzak. Na 90 procent masz zapieczone kierowniczki. Dobrze by było gdybyś zrobił test pod obciążeniem i wrzucił logi. Na youtube w razie czego znajdziesz instruktarz jak rozebrać turbo ze zmienną geometrią.
A czy ruch dzwigni od gruszki swiadczy o zabrudzeniu turbo? Jak sie bedzie dobrze plynnie poruszac to problem tkwi gdzie indziej?
I jak rozpoznac te ruchy maja byc caly czas czy po dodaniu gazu ?
jak ci cieknie olejem to juz musi być nieźle zabrudzony w środku , na necie masz bardzo dużo opisu jak to zrobić tu masz cos takiego
http://www.a3-club.net/forum/showthr...-TDI-AHF-110KM
najlepiej zrobić logi dynamiczne i statyczne
a czy przy czyszczeniu turbo trzeba zmieniac ten zawor z gruszka na nowy?
Nie trzeba zmieniać, ale istnieje taka możliwość. Jeśli gruszka pracuje płynnie, i nie jest zniszczona przez korozję, to śmiało możesz zostawić.
W mojej A3 po 200 tys gruszka była tak przeżarta, że dziwiłem się że sama nie odpadła.
Ruch dzwigni pozornie może wyglądać wporządku, gdzie w rzeczywistości kierowniczki w turbo mogą się nie otwierać/zamykać.
tak jak Marcinn87 napisał, zrób logi dynamiczne i wrzuć tutaj, będzie pokazane co się dzieje z turbo.