trudno mi posiadaczowi 8L to ocenic
Printable View
Witam ?Koledzy postanowiłem na forum napisać ,bo nie wiem jaka jest przyczyna "Słabego chłodzenia klimatyzacji ".Tydzien temu byłem na uzupełnieniu czynnika dopełniono mi według książki tyle ile powinno być ,klimatyzacja odgrzybiona ,filtr pyłkowy wymieniony na nowy,sprawdzenie szczelnosci było robione rok temu .Włączam "ECON" temperatura na 18C i delikatnie lepiej czuć zimne powietrze niz przy wyłaczonej .Ogólem jest mała róznica chłodzenia miedzy włączoną klimatyzacją a nie włączona ...W pierwsze dni słoneczne to praktycznie nic mi nie pomogła ,chodziło z 20 minut i dalej było w kabinie "normalnie" Poradźcie czy moze mieliście takie coś u siebie ,albo co moze byc przyczyna ... ?
Ps .Dodam ,iz sprężarka normalnie się włacza błędów na VAG-u brak.
Jeśli brakuje czynnika w układzie chłodzenia to świeci się Econ którego nie mozna wyłączyć. Dzieje się tak ponieważ zostaje wyłączona sprężarka która mogłaby ulec zatarciu w wyniku braku czynnika( pełni on również funkcję smarowania). Mnie wydaje się że w 8p sprężarka chodzi non stop w trybie auto a w trybie econ zostaje wylaczona.
Mobile
igurex jestem pewnien ze spęzarka chodzi cały czas, nawet jak nie ma czynnika i jest tryb econ.
juz kilka osob znam z 8P którzy stwierdzili na jesieni ze im klima nie potrzeba i nie napełniaja a potem latem problem bo nie chłodzi a klima nabita, i spręzarka do wymiany :)
- - - Aktualizacja postu - - -
jedź niech ci sprawdza ilośc czynnika i pewnie trzeba bedzie uzupełnić
Słuchajcie mam taki problem... Klima mi nie chłodzi (ale działa, tylko dmucha ciepłym powietrzem - a raczej powietrzem o temperaturze otoczenia) - zorientowałam się odruchowo otwierając okno w ciepły dzień, przy włączonej klimie ;P W chłodniejsze dni może się nawet trochę wydawać, że nieznacznie chłodzi, ale w cieplejsze ewidentnie dmucha ciepłym. No i teraz pytanie, czy ktoś miał podobną sytuację w 8L i co mogło się zadziać? Być może to już gdzieś tu było, ale trudno przeszukiwać 131 stron rozmów o klimie w poszukiwaniu odpowiedzi na konkretny problem ;-)
Znalazłam na grouponie taką ofertę (może ktoś będzie też zainteresowany) i zastanawiam się, czy ten najwyższy pakiet za 99zł rozwiąże mój problem. Czy ktoś już coś takiego robił?
hekate pytanie: czy włącza ci sie spręzarka? tzn czy pojawia sie śniezynka na klimatroniku oraz jak na postoju ją ewentualnie włączysz to czujesz jak auto na chwile spadnie z obrotów i czuć ze auto dostało coś cieżej
Nie mam żadnej śnieżynki, ani w sumie nawet miejsca na nią na climatronicu. W lewym górym rogu pojawia się temperatura, którą ustawiam, poniżej kreseczki mocy nawiewu, a nad nimi po prawej ikonka wiatraczka (nie śnieżynki, ale może to o to Ci chodziło?). Podczas postoju na włączonym silniku, gdy maksymalnie obniżam temperaturę i podbijam nawiew, nie czuję żadnych szczególnych zmian w pracy auta. Obroty też nie skaczą. Może przez chwilę (ale może sobie to dopowiedziałam) poczułam gdzieś w okolicy pedałów jakieś mocniejsze drgania.
dobra to zrobimy inaczej :) jak masz vaga to sprawdzasz błedy klimatyzacji nim a jak nie to wejdz sobie w klimatroniku w tryb serwisowy i zobacz jaki jest blad. jak to zrobic: przy załączonej klimie i silniku naciśnij równocześnie strzałkę do góry i obieg zamknięty. klimatronik mocniej zaświeci, pokaże sie 1 duża wciśnij znów obieg zamkniety i pojawi sie błąd. 0 oznacza że nie ma błędu, inne cyfry oznaczają błąd. lista błędów jest na forum - http://www.a3-club.net/forum/showthr...full=1#post566
dodam tylko ze nie lubie poliftowych klimatroników :P
Tylko dla pewności: nic nie zepsuję, rozkoduję, spartolę majstrując przy klimatroniku w ten sposób? :P VAGa nie mam
nic kompletnie nie zepsujesz, aa nie powiedzialem jak ewentualnie wyjśc,
to wystarczy wyłączyć zapłon lub wcisnąć "auto"
dodam ze jak masz włącząny "econ" i przelączysz na "auto" to powinno być czuć włączenie tej spręzarki oczywiście na włączonym silniku,
same błedy mozna sprawdzić nawet na tylko włączonym zapłonie
Witam serdecznie a ja mam takie pytańko jak to jest w naszych A3 (bardziej interesuje mnie 8L ) z temp. z kratek nawiewu przy włączonej klimatyzacji, mierzył ktoś może? Bo na necie można znalazłem że od 4-8 st jest sprawna klimatyzacjia a inni piszą że 3-5stopni a jka to jest w naszych A3?
kosmo, wyskoczył błąd "15.5" nie ogarniam tej listy której link wkleiłeś... O co może chodzić tak po ludzku? ;)
W sensie, umiem znaleźć co to za błąd, ale nie rozumiem co mają na myśli przez "próbować programowo usunąć blokadę" :P
z tym usunięciem programowo to wydaje mi sie że moze chodzić o wykonanie testu klimatyzacji vagiem, ale to juz musisz np na spota albo kogoś z vagiem,od razu mozna usunać błąd ale jak nie pomoże i błąd wróci to mogło coś stać sie z silniczkiem od klapy powietrza w nagrzewnicy ale to juz pewnie nie uda ci sie samej coś z tym zrobić,
a poza tym tylko ten 1 błąd był? czy nie było innych? czekalas pare sekund czy nic innego takze sie nie wyświetla na 1 kanale?
sprężarka w 8L włączy sie jeśli czujnik temp zewnetrznej wskaze min 5stopni na plusie
Kosmo ale mi chodziło o temperaturę powietrza które "leci" z kratek nawiewu przy włączonej klimatyzacji :p
Witam,
W moim A3 pojawił się problem z klimatyzacją. Mianowice sprężarka i wiatraki nie uruchamiają się. Po włączeniu klimy na panelu w ogóle nie dochodzi napięcie do sprężarki. Sprawdzałem wszystkie bezpieczniki, te na akumulatorze równiez. Sprężarka podłączona na krótko działa i klima normalnie chłodzi.
Podłączyłem VAG-a i pojawił się błąd 779 (czujnik temperatury zwenętrznej G17). Czujnik sprawdziłem, okazało się, że był przerwany jeden kabelek. Myślę fajnie, zalutujemy i będzie po sprawie. Jednak okazuje się, że to nie wszystko. Kabelki polutowane, błędu nie ma, a klima nadal nie działa...
Jakieś pomysły? Ktoś miał podobny problem? Może to sterownik wentylatorów padł?
Wiem, że na forum jest dość obszerny temat o klimatyzacji - sprawdziłem kilka pierwszych i ostatnich stron, ale nic podobnego nie znalazłem, a przeglądanie całego wątku trochę zajmie. Będę wdzięczny za wszelkie info. A jeszcze dla uszczegółowienia, chodzi o climatronic, a auto jest z 1996 roku.
Przy okazji. Czy w Waszych A3 też za każdym razem po włączeniu silnika uruchamia się nawiew lub klimatyzacja (jeżeli była włączona przed zgaszeniem silnika). Czasem strasznie mnie to wkurza, czy da się to jakoś ustawić? Z tego co pamiętam, to w innych autach z grupy VW, które miałem z climatronic nigdy się tak nie działo. Jak nawiew lub klima była wyłączona przed zgaszeniem silnika, to po ponownym jego uruchomeniu również była na off.
Pozdrawiam,
Hubert
Dzisiaj chciałem włączyć klimę żeby sobie zrobić ozonowanie i klima się nie włączyła.Nie grzebałem zbytnio, zobaczyłem tylko że nie dochodzi napięcie do sprężarki i wentylator się nie włącza.Na jesień klima działała normalnie więc nie wiem o co chodzi- pod komputer jeszcze nie podłączałem auta.Czujnik temperatury- macie na myśli ten co jest od fisa?Bo on działa poprawnie.
Sprawdziłem błędy na climatroniku i wyskoczył 22.1.Macie jakąś diagnozę?
*22.1 Kompresor pozostaje wyłączony aż wyłącznik się zamknie
Wyczytałem że prawdopodobnie padł czujnik ciśnienia klimatyzacji.
Witam. Mam podobny problem, ale u mnie sprężarka się załącza natomiast nie kręci się wentylator. Powodem jest brak napięcia na wtyczce. Bezpieczniki na aku i w kabinie sprawdziłem i są ok. Co może być przyczyną braku napięcia na wtyczce, pod którą wpina się wentylator?
Sprawdź kody na climatroniku wychodzi na to że sa dość konkretne.
Co do czynnika to nie wiem czy jest ale nie miałem żadnych przygód a na jesień działała normalnie.dzisiaj pojadę do znajomego żeby mi sprawdził.
Dobra, u mnie dziurawy przewód klimatyzacji.Ten z lewej przy pasie z taką beczułką który idzie po podłużnicy.Przetarł go ten plastikowy wąż od intercolera który tamtędy przechodzi do IC.Idę go za chwilę wyjmować.
Rozebrałem wczoraj pół auta i wyjąłem wczoraj tą rurkę od klimy.Pojechałem do znajomka i pospawał mi to, sprawdziliśmy ciśnieniowo na 8 barach i trzymało.Nie wiem jakie ciśnienie jest w tej cieniutkiej rurce podczas pracy.W poniedziałek jadę nabić klimę bo za chwilę cisnę Cieniasem na Rakietową :)
Dziś sprawdziłem wentylatory i ku mojemu zdziwieniu po załączeniu klimy uruchamiają się tylko niestety ten od chłodnicy też a nie powinien gdy silnik nie przekroczy temp. 90st. Po podłączeniu vag4,9 i wejściu w klimatyzację, z którą prawidłowo jest się ciężko połączyć ale po kilkunastu próbach udało się są następujące błędy, które powracają po wykasowania:
1540 Nie znany kod błędu
nie autoryzowane - BŁĄD SPORADYCZNY
663 Prędkościomierz
771 Czujnik poziomu paliwa-G
brak sygnału
brak sygnału
brak sygnału
brak sygnału
brak sygnału
brak sygnału
uszkodzenie mechaniczne
65034 Nie znany kod błędu
brak sygnału
brak sygnału
brak sygnału
brak sygnału
brak sygnału
brak sygnału
uszkodzenie mechaniczne
brak sygnału
brak sygnału
brak sygnału
brak sygnału
brak sygnału
brak sygnału
uszkodzenie mechaniczne
W ogóle gdy wchodzę w klimę vag często się wiesza a kiedyś tego nie było. Proszę o sugestie dlaczego oba wiatraki się kręcą.
Wydaje mi się, że powinien kręcić tylko ten z lewej strony stojąc przodem do auta. I pamiętam, że kiedyś tak było. Ten z prawej strony załączał się tylko gdy silnik przekroczył temp. 90st. Proszę o zanegowanie lub potwierdzenie mojej wersji przez innych użytkowników. Czy ten vagcom-a jest darmowym programem do ściągnięcia ?Kosmo dzięki za odpowiedź.
No ja mogę tylko tyle powiedzieć że również u mnie po włączeniu klimatyzacji kręcą się dwa wentylatory więc tak powinno być raczej. Natomiast mam drugie pytanie czy klimatyzacja może słabiej chłodzić przez awarie zaworu rozprężnego? i jak sprawdzić ten zawór możę ktoś ma jakieś pomysły?:P
witam
Mam problem wczoraj jadąc po naszych polskich drogach wpadłem w dołek nie był on duży ale po tym zapaliło mi się econ na klimatroniku sprawdzałem na stacji czynnik jest po przejechaniu kliku km zaobserwowałem że na dołakach nieraz gaśnie econ po czym zapal się możecie dać jakieś zdjęcia kostek od czujników itp. lub jak ktoś ma pomysł jak to rozwiązać
Nabiłem wczoraj klimę i u mnie włącza się tylko ten mniejszy wentylator od klimatyzacji.
Jak się zagrzeje do temperatury odpowiedniej do włączenia się wentylatora to się włącza.
Jak słońce przygrzeje to jeszcze to sprawdzę.
witam,
Panowie mam problem z tym malym wiatrakiem od klimy. Mianowicie nie zalacza sie on gdy wlacze klimatyzacje, dziala tylko ten duzy i to na 2 biegu, klima dziala chlodzi sprawdzona, nabita i itd s krtaek wylatuje temp 1 stopien. No ale caly czas dziala mi tylko duzy wiatrak to raz a dwa w srodku w aucie dziwnie buczy i tak trzesie co sekunde. Podlaczylem pod kompa wywala blad: 01232 - A/C Compressor Regulator Valve (N280). Moze ktos juz mial taki problem ?
aha i jak mam wlaczona klime i wylacze zaplon to jeszcze przez chwile sie kreci ten duzy wiatrak, slychac go...
podłacz na krótko mały wiatrak i sprawdz czy działa
Wczoraj postanowiłem wyczyścić klime domowym sposobem. Ostatnio cienko z kasą więc pomyślałem że spróbuje wyczyścić parwonik za pomocą izopropanolu którego miałem dość sporo. W prawym dolnym rogu parownika był tylko widoczny gołym okiem grzybek reszta wydawała się ok. Ale oczywiśćie wszystko starannie starałem się umyć, miękka szczoteczką starłem nalot i ciągle psikając IPą czyściłem. Wentylator miał na sobie dość dużo syfu więc w ruch poszła szczoteczka + APC, przy okazji troszke przetrałem kanały do których był dostęp i zabrałem się za składanie. Przed czyszczeniem śmierdziało po włączeniu klimy, po zabiegu klima ładnie mrozi i co najważniejsze nie śmierdzi ! , gorzej się robi po wyłączeniu klimy wtedy zaczyna zalatywać "kapciem". Chciałem popsikać ipą poprzez otwór z którego wypływa woda ale jakoś nie umiałem go znaleść :D Jak nic nie wymyśle to przejade się na ozonowanie lub kupie jakiś granat za siedzenie ale nie wiem czy u mnie o zda egzamin bo nie jestem do końca nie jestem pewny co do działania klapy zamkniętego obiegu powietrza, po wyjęciu filtra jest tam taka klapka, gdy włączam obieg zamknięty nie zmienia swojego położenia i czuć że wentylator ciągle wsysa powietrze z podszybia. Co radzicie zrobić w tej sytuacji ?
Pozdrawiam !
Teraz ogólnie nie ma błędów, ale jeszcze niedawno pojawiał się błąd 15.3 czyli jak teraz sprawdziłem - Potencjometr silnika klapy powietrza, czasem przerwa. Schwek miałem zdjęty gdy czyściłem klime i tamta klapka za silniczkiem chodzi, wydaje dziwne dźwięki podczas pracy więc chodzi :) Ta za filtrem odmawia posłuszeństwa,